De ‘wave of death’, een golfvormig signaal in de hersenen dat te zien is als het lichaam geen zuurstof meer krijgt, is niet de voorbode van definitieve hersendood. Een arts kan na de wave bijvoorbeeld nog niet beginnen met het uitnemen van donororganen, want het lichaam kan nog weer gaan werken als er zuurstof wordt toegediend en de pompfunctie zich herstelt.
Dat concluderen wetenschappers van de Universiteit Twente. Volgens hen is ‘wave of death’ geen goede benaming voor het fenomeen. Nijmeegse onderzoekers ontdekten eerder het signaal bij ratten die zij hadden onthoofd. De rattenhersenen gaven na een minuut nog eenmaal een sterk golfvormig signaal en vielen daarna helemaal stil.
Niet onomkeerbaar
In Enschede is nu met computerberekeningen vastgesteld dat de golf ontstaat doordat neuronen in het brein ionen gaan afvuren. Die ionen worden teruggepompt in de hersencellen, totdat de zuurstof op is. Daarna valt de pompfunctie stil en stopt de hersenactiviteit. Maar dat is niet zoals eerder gedacht onomkeerbaar, aldus neuroloog Michel van Putten van Medisch Spectrum Twente. “Ingrepen als medicijnen of beademing kunnen die toestand nog herstellen.” Het golfsignaal kan daarom niet als betrouwbaar teken van de dood worden opgevat. (ANP)