De overheid heeft bij het scheiden van wonen en zorg onvoldoende oog voor het belang van gemeenschapsontwikkeling. Daarmee dreigt het collectieve voorzieningenniveau in de ouderenzorg te verschralen.
Dit zegt Guus Bannenberg, bestuurder van de Swinhove Groep en voorzitter van de Corona Woonzorgalliantie, in het septembernummer van Skipr-magazine. Bannenberg reageert daarmee op het voornemen van de overheid om wonen en zorg definitief te scheiden. Vanaf 2014 verdwijnt de verblijfscomponent grotendeels uit de zorgzwaartebekostiging. Alleen de pure verblijfszorg wordt vanaf 2014 nog uit de AWBZ vergoed. Andere vormen van zorg worden hoofdzakelijk in de thuissituatie aangeboden. Daarmee verdwijnt ook het klassieke verzorgingshuis.
Zorginfrastructuur
Hoewel het scheiden van wonen en zorg volgens Bannenberg kans biedt op een meer integrale vorm van dienstverlening aan ouderen, ondermeer door een nauwere samenwerking tussen zorgaanbieders en woningscorporaties. Maar Bannenberg waarschuwt ook voor een verschraling van het voorzieningenniveau. “Het probleem zit hem in de zorginfrastructuur ter plaatse”, stelt Bannenberg in Skipr –magazine. “Dat kost geld, dan zitten woningcorporaties en aanbieders naar elkaar te kijken. Zeker als je er service bij zet, is de grote discussie wie dat gaat betalen. “
Singapore
Wat Bannenberg betreft kan Nederland een voorbeeld nemen aan Singapore. “Dat land wordt misschien als een bedrijf gerund, maar zelfs daar voert de overheid actief beleid op het punt van community-vorming.”