Plexus heeft een uitgebreide routekaart geschetst waarin ze een voorzet doet voor het eindplaatje van concentratie en spreiding van zorg. Dit onder de titel ‘Concentratie van Zorg – Op weg naar Beterland’.
Routekaart
Voor elke aandoening is een optimale afweging gemaakt tussen reistijd en kwaliteit – gebaseerd op de volume/kwaliteit-relaties uit de medische literatuur. Als de kaart wordt ingekleurd worden dan grote verschuivingen zichtbaar. Zorg binnen de diagnosegroep acute hartproblemen wordt in ‘Beterland’ bijvoorbeeld nog maar op zeven locaties aangeboden. Oncologische zorg wordt aangeboden op veertien locaties. Chronische aandoeningen als chronische hartproblemen, diabetes en astma/COPD worden aangeboden worden op 150 locaties.
‘Beterland’
In Beterland is volgens Plexus plaats voor alle huidige zorgaanbieders, maar de grootte en het aantal zorgfuncties per zorgaanbieder kunnen ingrijpend veranderen. Er blijven centra die “alles” doen, maar er komen vooral veel centra die minder verschillende zorgfuncties aanbieden. Hoogcomplexe zorg wordt aangeboden door een beperkt aantal centra. Hoe sterk een ziekenhuis gespecialiseerd is, hangt af van de populatie per regio en de afstand tot andere centra. In regio’s met een hoge bevolkingsdichtheid kan de zorg verdeeld worden over verschillende aanbieders met een eigen focus. In dunbevolkte regio’s wordt de zorg verder gebundeld en biedt het ziekenhuis meerdere zorgfuncties / diagnosegroepen aan.
Modelmatig aan de slag
” We bedoelen Beterland nadrukkelijk niet als blauwdruk”, aldus Erik-Jan Vlieger van Plexus. “We willen simpelweg laten zien dat je modelmatig aan de slag kunt met de bekende volume-kwaliteit-relaties en dat dat een concreet plaatje oplevert. Wellicht kan dat plaatje helpen in de discussie over spreiding en concentratie.” Verder zegt Vlieger: “Wij snappen natuurlijk ook heel goed dat het nog verder verbeteren van kwaliteit veel meer vraagt dan concentratie en spreiding alleen”.
Ziekenhuizen verdelen de taart opnieuw
De ministeriële druk om bij te dragen aan concentratie en spreiding van specialistische zorg is hoog, terwijl anderzijds bestuurders veelal blootstaan aan tegendruk en praktische problemen. Lees meer in het artikel ‘Ziekenhuizen verdelen de taart opnieuw’ in het oktobernummer van Skipr magazine dat 16 september verschijnt.
Lees ook in dit nummer ‘Niemand wil zijn ambities beteugelen’. Als alle investeringsplannen van ziekenhuizen doorgaan, bouwen ze voor leegstand. Hoe kunnen ziekenhuisbestuurders en andere spelers in de zorg deze desinvestering voorkomen? Bestuurders, verzekeraars en bankiers om de tafel.