Ondanks heftig aandringen van de oppositie stelt staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) de reorganisatie van het persoonsgebonden budget (pgb) niet uit. Ze kondigde donderdag in de Tweede Kamer aan dat ze voortvarend verder gaat met de ingrijpende hervorming van het pgb waarmee mensen zelf zorg kunnen regelen.
Protesten
Direct nadat de plannen werden aangekondigd, barstten de protesten los. De gehele oppositie in de Kamer en belangengroeperingen vrezen dat veel mensen het met minder en slechtere zorg moeten doen als ze het geld voor het pgb niet meer op hun rekening krijgen. Veldhuijzen van Zanten stelde echter dat ze wel ingrijpt, maar zo dat de mensen die het pgb echt nodig hebben er geen last van hebben. Want: “Het is niet de schuld van de pgb-houders dat de regeling zo is verwaarloosd. Ik kreeg het in handen toen het al doodziek was. Ik moest een spoedoperatie uitvoeren en daar ben ik niet voor teruggedeinsd.”
De CDA-bewindsvrouw gaat aan de slag met het populaire pgb, omdat de aanhoudende groei ervan niet is vol te houden. Zo’n 130.000 mensen hebben nu een pgb en tot 2014 behouden de meesten hun recht op een pgb, meldde ze.
Oplossingen
Zij is ervan overtuigd dat het voor de meeste mensen die nu een pgb hebben wel goed komt. Ze mikt op innovaties en de flexibele inzet van zzp’ers in de zorg en kondigt aan dat ze familieleden die lang voor een naaste zorgen financieel wil compenseren. Ook komt er een expertisecentrum, met daarin onder meer de belangenorganisaties Per Saldo en Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad), om te zorgen dat mensen de zorg krijgen die nodig is.
Belangenorganisatie Per Saldo ziet het voorzichtig als een stap voorwaarts. Ook de PvdA dacht dat Veldhuijzen van Zanten wat was opgeschoven in de richting van de oppositie. In het emotionele Kamerdebat concludeerde Agnes Wolbert (PvdA) echter toch dat de plannen te onvoldragen zijn om per 1 januari mee te beginnen. Met SP en GroenLinks maakte de PvdA dat duidelijk via een motie van afkeuring.
Eerdere belofte
De partijen wilden ook dat de staatssecretaris de eerdere belofte dat iedereen ook zonder pgb dezelfde zorg houdt, zou herhalen. Maar die deed dat niet. Wel zei ze dat het haar speet als haar woorden verkeerd waren begrepen en dat haar boodschap steeds was dat mensen hun recht op zorg niet verliezen als ze hun pgb kwijtraken. (ANP)