Vijf koepels voor huisartsen en apothekers en Nictiz gaan samenwerken om de infrastructuur van het landelijk schakelpunt (LSP) te behouden en verder te verbeteren. Dit hebben zij dinsdag bekend gemaakt. Zij vinden dit nodig, omdat zonder deze vorm van informatie-uitwisseling de patiëntveiligheid in het geding komt.
LSP
Minister Schippers heeft haar financiële, organisatorische en beleidsmatige steun aan het landelijk schakelpunt (LSP) beëindigd, nadat de Eerste Kamer op 5 april 2011 het wetsvoorstel landelijk EPD heeft verworpen. Als gevolg hiervan heeft Nictiz per 1 januari 2012 geen financiering meer voor het LSP.
Nieuwe organisatie
Nictiz, expertisecentrum voor ICT in de zorg, draagt de infrastructuur, het beheer en de doorontwikkeling over aan een nieuw op te richten, neutrale en niet op winst gerichte organisatie. Deze organisatie moet in de komende periode gestalte krijgen in overleg met de vijf koepels, gebruikersverenigingen, ICT-leveranciers en patiëntorganisaties. Het jaar 2012 geldt als overgangsperiode.
Toestemming patiënt
Voor het uitwisselen van informatie op landelijke schaal en bij het aanmelden van nieuwe patiënten, is toestemming vooraf van de patiënt randvoorwaardelijk. De vijf zorgkoepels KNMP, LHV, NHG, VHN en de NVZA verkennen samen met Nictiz hoe aan alle burgers waarvan reeds gegevens in de verwijsindex zijn opgenomen, toestemming kan worden gevraagd.
Veiligheid
De infrastructuur past binnen de huidige wet- en regelgeving en borgt de rechten van de patiënt. Om het veiligheidsniveau te handhaven en waar mogelijk op te voeren, zijn externe security experts betrokken bij de beveiliging. Ook worden externe audits en indringertesten uitgevoerd. Er wordt gewerkt met een besloten en beveiligd netwerk voor de zorg.