Eind volgend jaar kan al duidelijk zijn welke ziekenhuizen hun afdeling voor spoedeisende hulp zullen sluiten. Directeur Pieter Hasekamp van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft dat dinsdag gezegd.
Overcapaciteit
De ziekenhuizen mogen volgend jaar geen extra geld uitgeven, zeggen de zorgverzekeraars. Ze zullen veel efficiënter en zuiniger met hun budgetten moeten omgaan. Als een van de suggesties om geld te besparen, noemde ZN het wegwerken van de overcapaciteit die met name in de Randstad bestaat op het gebied van de Spoedeisende Hulp.
Volgens voorzitter Hans Wiegel van de koepelorganisatie van zorgverzekeraars bestaat die overcapaciteit ook buiten de Randstad in de verstedelijkte gebieden.
Specialiseren
Volgens Wiegel wordt 2012 een moeilijk jaar voor de ziekenhuizen. Ze zullen zich volgens hem veel meer als ondernemers moeten gedragen en heel goed naar de uitgaven moeten kijken. Hij vindt dat de ziekenhuizen zich moeten specialiseren in bepaalde zorg en onderling een verdeling moeten maken van wie welke taken op zich neemt. De ziekenhuizen en verzekeraars zullen naar zijn verwachting ‘in alle redelijkheid’ tot beslissingen komen.
Taakherschikking
Om de herschikking van taken op gang te helpen, stellen de verzekeraars een saneringsfonds in met daarin ongeveer 100 miljoen euro. Volgens ZN-directeur Hasekamp dient dat fonds niet om “ziekenhuizen te helpen die in het verleden verkeerde investeringsbeslissingen hebben genomen”.
De koepelorganisatie NVZ Vereniging van ziekenhuizen noemt de 100 miljoen euro in een reactie “aan de magere kant”. Volgens de organisatie is het onmogelijk om lukraak afdelingen voor spoedeisende hulp te sluiten. De ziekenhuisbestuurders stellen bovendien dat er volgend jaar wel degelijk financiële groei mogelijk is. Die groei is nodig om de stijging van patiëntenaantallen te verwerken. De groeiende hoeveelheid patiënten ontstaat naar hun mening door nieuwe technologie bij behandelingen en betere medicijnen. (ANP)