De Geneeskundige Vereniging (GV) zegt de samenwerking met de vereniging van zorgbestuurders NVZD met ingang van komend jaar op. De vereniging van ziekenhuisbestuurders wil zo de eigen sectorspecifieke koers benadrukken, zonder gebonden te zijn aan de brede achterban van de NVZD.
In een brief aan de circa honderdvijftig leden van de GV laat voorzitter Freek Korver, tevens bestuursvoorzitter van ziekenhuis De Tjongerschans, weten dat de GV zich weer nadrukkelijk wil gaan profileren als een zelfstandige vereniging, met een eigen gezicht, identiteit en ondersteuning. “De focus moet liggen op de inhoudelijke dialoog tussen bestuurders en de ontwikkeling van het vak bestuurder in de curatieve sector”, aldus Korver. In Korvers schrijven klinkt kritiek door op de NVZD. “De GV wil de bestuurder in de curatieve zorg weer positief in het daglicht zetten en proactief in plaats van reactief een rol in dit krachtenveld te spelen”, aldus Korver.
Kiezen
Hoewel de GV statutair een zelfstandige vereniging is, heeft ze van oudsher nauwe banden met de NVZD. Zo zijn de leden van de GV ook lid van de NVZD. Daarnaast leunde de GV voor wat betreft organisatorische ondersteuning, communicatie en sponsoring tot voor kort sterk op de NVZD. Door de buitenwacht werd de GV dan ook veelal gezien als een onderdeel van de NVZD. Met ingang van 1 januari zal de GV niet langer gebruik maken van het bureau NVZD en geen onderdeel meer uitmaken van de sponsorcontracten zoals die nu door de NVZD zijn afgesloten met verschillende partijen. Daarnaast wil de GV niet langer in de communicatie van de NVZD worden meegenomen noch als onderdeel van de NVZD genoemd worden. De GV gaat de eigen leden verder vragen om te kiezen tussen een lidmaatschap van een van beide verenigingen.
Eenzijdig
In een brief aan de leden van de NVZD laakt voorzitter Ruud Lapré de ‘eenzijdige, plotselinge en onduidelijk gemotiveerde’ beslissing van de GV. “Er heeft geen serieuze dialoog plaatsgevonden”, aldus Lapré. “Laat staan dat er naar een gelegenheid is gezocht om een gezamenlijke agenda op te stellen en te werken aan de uitvoering daarvan.”
Schadelijk
Volgens Lapré heeft de scheiding der wegen zowel praktisch als strategisch schadelijke gevolgen. Lapré voorziet concurrentie op het gebied van ledenwerving, sponsorrelaties en congresuitingen. Bovendien staat de scheiding volgens Lapré haaks op “de dringende noodzaak om als vertegenwoordiger van bestuurders met één mond te spreken”. Ook draagt de stap van de GV volgens Lapré bij aan “versnippering in plaats van bundeling van inzet”. Lapré: “Strategisch schaadt het besluit van de GV de belangen van alle bestuurders in de zorg. Komen er nu twee beloningscodes, één voor de curatieve zorg en één voor de niet curatieve zorg? En hoe wordt het onderscheid gemaakt, nota bene in een tijd waarin organisaties -ook ziekenhuizen- meer en meer multizorgorganisaties worden?”
Accreditatie
Volgens Korver hebben de GV en de NVZD elk een eigen rol en positie, zodat beide naast elkaar kunnen bestaan. Eén van de eerste stappen van de GV nieuwe stijl is het ontwikkelen van een aparte accreditatie voor bestuurders in de curatieve zorg. Gezien de positieve reacties hierop verwacht Korver dat de ledenraad op 4 november akkoord gaat met afscheiding van de NVZD. Als de leden akkoord gaan, benoemt de GV in november een eigen directeur die moet toezien op de overdracht van de ledenadministratie, de website en de archieven van de Geneeskundige Vereniging. Ook gaat de GV op zoek naar een nieuwe, eigentijdse naam.