Zorgverzekeraar CZ start drie pilots waarin de bestaande organisatie van geboortezorg op de schop wordt genomen. De uitvoering van de pilots in Nijmegen, Tilburg en de regio Zuid-Oost Brabant wordt afgestemd met het pas opgerichte College Perinatale Zorg.
Samenwerking
In de nieuwe situatie is er geen sprake meer van discussie over de rolverdeling tussen verloskundigen en gynaecologen. De zwangere centraal. Zij en het ongeboren kind moeten de best mogelijke zorg krijgen. Dat betekent onder andere dat gynaecoloog en verloskundige samen iedere zwangere bespreken en een op maat gemaakt plan meegeven voor de begeleiding tijdens de zwangerschap en bevalling.
Waar die bevalling plaats vindt is dan ook niet meer belangrijk: als de verloskundige en gynaecoloog hebben bepaald dat het veilig is, kan de vrouw bevallen waar ze zelf wil: thuis, in een geboortecentrum of in een ziekenhuis.
Eén bedrag per zwangere
In de pilots ontvangen verloskundigen en gynaecologen nog maar één bedrag per zwangere, dus niet meer met een apart deel voor de verloskundige en een apart deel voor de gynaecoloog. Tegelijkertijd rekent de zorgverzekeraar hen af op het resultaat.
Plannen Schippers
De plannen liggen volgens CZ in lijn met wat minister Schippers wil: “Een van de kwaliteitseisen is dat de samenwerkende professionals zich verenigd hebben in een geïntegreerd verloskundig samenwerkingsverband met vastgelegde inhoudelijke werkafspraken. … Deze dynamische samenwerking in de zorg rond zwangerschap en geboorte moet perinatale en maternale morbiditeit en mortaliteit terugdringen.”