Business concept isolated on white
Minister Edith Schippers van VWS laat analyseren waarom er geen nieuwe zorgverzekeraars bijkomen. Dat zei ze woensdag tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer. De analyse moet na de herfst af zijn.
De minister zal de uitkomst van de analyse meenemen in een brief over mededinging. “Ik vind de dynamiek op de zorgverzekeringsmarkt niet groot”, aldus Schippers. “Ik kan me niet heugen dat er een nieuwe verzekeraar van start is gegaan. Ik wil daarom onderzoeken of en welke barrières er zijn en of we die kunnen oplossen.”
Illusie
Schippers durft de stelling niet aan dat er sprake is van kartelvorming, zoals PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen suggereerde. Van der Veen: “Het is toch een illusie om te denken dat er nog een verzekeraar bij komt, als we nu vier grote verzekeraars hebben die samen negentig procent van de markt bezitten?”
Grip
Van der Veen uitte zijn zorgen over de fusie tussen zorgverzekeraar De Friesland en Achmea. Die laatste maatschappij maakt onderdeel uit van Eureko, een grote bankverzekeringsgroep in Europa. Eureko is ook eigenaar van Interpolis. Volgens Van der Veen verliest de overheid door die fusie alle grip op de activiteiten die het bedrijf op de zorgmarkt ontplooit.
Fusietoets
Van der Veen is van mening dat de schaalgrootte van verzekeraars een groter probleem vormt voor de zorg dan verticale integratie, waarbij een zorgverzekeraar en zorgaanbieder fuseren. De PvdA wil daarom per direct een fusietoets voor zorgverzekeraars. Van der Veen haakte met die opmerking in op een voorstel van de PVV. De SP wil dat er in afwachting van aangescherpte wetgeving een totaal moratorium komt op fusies, zowel die tussen verzekeraars als die tussen zorgaanbieders.
Verticale integratie
Het kabinet van VVD en CDA wil een strenger fusiebeleid in de zorg. Zo is het kabinet tegen verticale integratie. Daarnaast wil het kabinet het fusietraject beter reguleren door invoering van de fusie-effectrapportage en de zorgspecifieke fusietoets. In het uiterste geval zou de Inspectie voor de Gezondheidszorg de bevoegdheid krijgen om een te grote instelling op te splitsen. De criteria daarvoor moeten nog in de Tweede Kamer besproken worden.