De ambulante verslavingszorginstelling GGZ Trubendorffer scheldt per direct de eigen bijdrage kwijt aan alle cliënten die binnenkomen in de ambulante behandeling. De ggz-aanbieder reageert daarmee naar eigen zeggen op de scheve concurrentieverhoudingen binnen de ggz, die een rem zetten op de kosteneffectviteit.
Volgens directeur Dick Trubendorffer staan historisch gegroeide verhoudingen binnen de ggz kostenefficiency in de weg. “De consument is in 90 procent van de klinische behandelingen net zo goed af met ambulante zorg, die veelal goedkoper is, met een vergelijkbare behandelingsintensiteit”, aldus Trubendorffer. “Gemiddelde ambulante zorg kost vijfduizend euro. Bij gemiddelde klinische behandeling stijgen deze kosten naar vijfentwintig duizend euro.”
Signaal
Toch kiezen zorgverzekeraars volgens Trubendorffer niet zelden voor “dure klinieken waar zij langlopende contracten mee hebben”, dit uit angst dat de continuïteit van deze instellingen anders in het gedrang komt. Het werken met voorkeursaanbieders betekent ondermeer dat cliënten die hulp zoeken bij een aanbieder die geen contract met de zorgverzekeraar heeft, een eigen bijdrage van twintig procent moeten betalen. “Dit is voor kwetsbare mensen een hoge drempel”, gelooft Trubendorffer. “Met het afschaffen van de eigen bijdrage, die wij uit eigen middelen gaan betalen, willen wij een signaal afgeven aan de markt: zorg verbeteren en tegelijkertijd kosten besparen in het belang van de burger is mogelijk. Hiervoor is het wel noodzakelijk om kritisch te kijken naar historisch gegroeide zorgprocessen en naar bewezen alternatieven.”