Het aantal binnenbranden in zorginstellingen is nog nooit zo hoog geweest als in 2010. Dat concludeert IbMZ Incidentbeheersing Management Zorginstellingen op basis van cijfers van het CBS.
In 2010 waren er 1133 binnenbranden in zorginstellingen, aldus IbMZ. Dat zijn 33 branden meer dan in het voorgaande recordjaar 2007. In 2009 werden 1047 binnenbranden gemeld. In 2010 werd bij 263 branden ook melding gemaakt van schade, voor een totaalbedrag van 859 duizend euro. Daarmee is vorig jaar aanmerkelijk minder schade gemeld dan in 2008 en 2007, toen voor respectievelijk 18 en 85 miljoen euro aan schade ontstond door binnenbranden. Slachtoffers en gewonden worden door het CBS niet apart geregistreerd.
Leiderschap ontbreekt
Fred Zaaijer, hoofd IbMZ en werkzaam voor de Reinier de Graaf Groep, stelt dat het schadebedrag vermoedelijk wel klopt. Hij roept zorgbestuurders en toezichthouders op om meer leiderschap te tonen omdat de brandveiligheid anders niet verbetert. Hij wijst in dat kader op de Bestuursmethodiek Brandveiligheid.
Nachtelijke bezetting
Zaaijer maakt zich vooral zorgen over de nachtelijke bezetting van panden waar cliënten wonen. Ontruimingsschema’s zijn te vaak alleen gebaseerd op de situatie overdag als alle medewerkers aanwezig zijn. ’s Nachts zijn vaak maar enkele verpleegkundigen present, terwijl alle bewoners slapen. “Die krijg je dan nooit op tijd weg.” Ook moeten BHV’ers beter getraind worden.
Onderhoud panden
Zaaijer stelt bovendien dat de bouwkundige brandveiligheid een punt van zorg is, met name omdat het onderhoud vaak onvoldoende geborgd is. De overheid, de gemeenten, zien daar onvoldoende op toe, meent Zaaijer. Van het nieuwe Bouwbesluit – dat onlangs opnieuw is uitgesteld – verwacht hij niet veel verbetering vooral omdat de zorg vanwege stijgende kosten wordt ontzien.
Brandweer
Volgens IbMZ komt de brandweer nog niet in alle gevallen binnen 6 en 8 minuten ter plaatse zoals in 2010 werd vastgelegd in de Wet Veiligheidsregio. Zorginstellingen zouden daarop moeten sturen door meer getraind personeel aanwezig te laten zijn of door aanvullende voorzieningen op te nemen. Zaaijer verwacht vooral veel van automatische blusinstallaties en watermistinstallaties. Die laatste systemen sproeien heel fijne waterdruppels waardoor de rookontwikkeling wordt teruggedrongen. Daardoor kan verstikking worden voorkomen.
Nieuwbouw
Momenteel zouden dergelijke systemen in een aantal nieuwbouwprojecten worden ingebouwd. Het gaat onder andere om de nieuwe Isala klinieken en het Catharina gashuis in Eindhoven. Zaaijer meent dat met dergelijke bouwkundige ingrepen ook kosten worden bespaard omdat ze de inzet van minder personeel mogelijk maken. (Daan Marselis)