Het midden- en kleinbedrijf in de zorg raakt in grote problemen als gevolg vanpgb-maatregelen. Dat meldt de Branchevereniging Kleinschalige Zorg (BVKZ) in een persbericht.
De branchevereniging reageert op een brief van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) van dinsdag en het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over het pgb woensdag. Door de pgb-maatregelen zien kleinschalige zorgleveranciers en zzp’ers hun inkomsten teruglopen. Ook voor de sector zijn de maatregelen nadelig. Zo gaan innovatief ondernemerschap en miljoenen euro’s aan private investeringen verloren, aldus BVKZ. Bovendien komt de conitnuïteit van zorg in gevaar.
Pgb-maatregelen
De positie van zzp’ers en het mkb in de zorg komt in gevaar doordat er fors gesneden wordt in het pgb. Cliënten verliezen daardoor de mogelijkheid om een kleinschalige zorgleverancier of zzp’er in te schakelen. Dit ondanks de toezegging van de staatssecretaris dat bestaande pgb-houders in 2012 niets zouden merken van de maatregelen.
Zorg in natura
De staatssecretaris uitte op 1 juni, bij de bekendmaking van de plannen, de wens om het aanbod van naturazorg in de AWBZ te flexibiliseren. Om dat doel te realiseren zouden zzp’ers en kleinschalige zorgleveranciers toestemming krijgen om AWBZ zorg in natura te leveren. Omdat de contractering ook in juni startte, maakten de zzp’ers en het MKB geen kans. De zorgkantoren konden hun inkoopbeleid niet op tijd aanpassen en de ondernemers konden zo snel niet aan de eisen van de zorgkantoren voldoen.
‘Diep triest’
De termijn voor het sluiten van contracten sluit vandaag. Volgens de BVKZ is het eindbeeld ‘diep triest’. Niet één zzp’er zou gecontracteerd zijn en slechts 1 op 40 mkb-ondernemeingen heeft per 2012 een contract. Als gevolg van de maatregelen zouden de eerste kleinschalige ondernemers binnenkort stoppen.
Kleinschalige zorg
De kleinschalige zorg biedt werk aan zo’n 25.000 zorgprofessionals en verleent AWBZ-zorg aan meer dan 100 duizend cliënten die voor het merendeel hun zorg via een pgb inkopen.