De sterfte onder ziekenhuispatiënten met een hartinfarct is de afgelopen 25 jaar met tachtig procent gedaald. Dat hebben onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum vastgesteld in een onderzoek onder 15.000 patiënten die tussen 2008 en 1985 in het Thoraxcentrum van het Rotterdamse ziekenhuis opgenomen zijn geweest. De resultaten zijn woensdag bekendgemaakt.
Betere samenwerking
De onderzoekers denken dat andere ziekenhuizen in Nederland soortgelijke vooruitgang hebben geboekt. De wetenschappers noemen als oorzaken betere herkenning van de verschijnselen buiten het ziekenhuis, snellere start van de behandeling en betere samenwerking tussen ziekenhuizen in de regio. Ook betere inzet van medicijnen als cholesterol- en bloeddrukverlagers spelen een rol.
Overlevingskansen
De sterfte van patiënten met een groot hartinfarct daalde van zeventien procent in de periode 1985-1990 tot zes procent in de laatste tien jaar. Van de groep patiënten met een klein hartinfarct bedraagt de sterfte op dit moment minder dan twee procent. De daling van de sterfte in de eerste maand na opname komt in totaal uit op tachtig procent. Ook zijn de overlevingskansen op langere termijn enorm verbeterd. De onderzoekers verwachten dat de sterfte de komende jaren verder afneemt. (bron: ANP)