Zzp’ers dragen tot soms wel 50 procent van het NZa-tarief af aan zorginstellingen, uitzendbureau’s, bemiddelaars en payroll bedrijven. Dat blijkt uit een inventarisatie door de stichting ZZP Nederland. Zorg Service Netwerken zijn de oplossing.
Volgens Leo Vollebregt van ZZP Nederland ligt de gemiddelde afdracht rond de 20 tot 30 procent. Zorginstellingen en bemiddelaars houden kosten in als vergoeding voor bijvoorbeeld de onderhandelingen met zorgverzekeraars. Vollebregt stelt dat de marges erg hoog zijn. “Dat betekent dat een groot deel van de zorgkosten niet wordt uitgegeven aan directe zorg. Het geld verdwijnt in overhead en winstmarges bij de zorgaanbieders of hun intermediairs.”
Kan beter
Volgens ZZP Nederland kan het ook met een marge van 5 tot 15 procent, bijvoorbeeld door gebruik te maken van slimme techniek in Zorg Service Netwerken. Binnen die netwerken kunnen zzp’ers zelf contracten afsluiten, hun werkzaamheden plannen, vervanging regelen en een stukje administratie doen. Om de overhead laag te houden, wil ZZP Nederland gebruik maken van een ict-systeem. Zorgverzekeraars Nederland, VWS en verzekeraar UVIT zouden positief zijn over het plan. Vollebregt ziet graag dat de Zorg Service Netwerken worden meegenomen in de pilot met zelfstandige contractering van zzp’ers die in december start.
Innovaties
Het plan leunt in belangrijke mate op innovaties als internet, telezorg en zelfsturing. Het ict-systeem is voor driekwart klaar en wordt in delen van de zorg al gebruikt. Tijdens de pilot zou het alleen open staan voor zzp’ers. Daarna moeten alle betrokken zorgverleners en de klant er gebruik van kunnen maken. Zo kan de cliënt veel directer de eigen zorg plannen. Ook staat het systeem betere controle toe op het gedeclareerde aantal uren en het gehanteerde uurtarief.
Besparing
Vollebregt durft niet te zeggen hoeveel geld daarmee jaarlijks bespaard wordt. “We weten niet hoeveel zzp’ers landelijk actief zijn, dus dat maakt het moeilijk om een goede schatting te maken. We weten alleen dat het aantal zzp’ers groeit.” Voor bovengenoemde inventarisatie baseert ZZP Nederland zich op een ‘redelijke dwarsdoorsnede’ van 80 zzp’ers.
Budget oormerken
Naast het instellen van service netwerken, pleit ZZP Nederland ervoor om 30 tot 50 miljoen euro uit het budget voor PGB Zorg in Natura en de vergoedingsregel te oormerken voor zzp’ers. Bovendien zou 3 tot 5 procent van het gehele pgb- of awbz-budget voor zzp’ers en het mkb gereserveerd moeten worden. Dat bedrag kan gekort worden op zorginstellingen die weinig klantgericht of ondoelmatig zijn.
Zzp en mkb onder druk
Het midden- en kleinbedrijf in de zorg en zzp’ers worden hard geraakt als gevolg van de pgb-maatregelen. Woensdag trok ook de Branchevereniging Kleinschalige Zorg (BVKZ) aan de bel. (Daan Marselis)