Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) betreurt het dat de huisartsen en apothekers dinsdag definitief een streep hebben gezet onder het Elektronisch Patiëntendossier (EPD).
Goede uitwisseling patiëntgegevens
Schippers vindt een goede uitwisseling van patiëntgegevens belangrijk voor goede zorg. Ze verdedigde het voorstel van haar voorgangers voor het EPD in de Eerste Kamer. Diezelfde Eerste Kamer zette in april echter een streep door het project waarin al miljoenen euro’s waren gestoken. De Senaat wilde ook niet dat de minister nog meewerkt aan een landelijk systeem om gegevens uit te wisselen.
Wetsvoorstel
De bewindsvrouw meldt de Kamer dinsdag dat ze voor de zomer met een wetsvoorstel komt met eisen waaraan deze informatie-uitwisseling moet voldoen. Patiënten moeten toestemming geven om hun gegevens elektronisch uit te wisselen, ze moeten het dossier kunnen inzien voordat anderen de gegevens te zien krijgen en ze moeten kunnen aangeven wie er niet bij hun gegevens mag.
Artsen, ziekenhuizen en apotheken wisselen nu ook op kleine, regionale schaal gegevens uit en de minister wil dat dit in elk geval veilig gebeurt.
Doorstart EPD van de baan
CDA en PvdA vinden het besluit van de huisartsen en apothekers jammer. “We zijn terug bij af”, aldus Attje Kuiken (PvdA) die ook erkent dat de huidige regionale uitwisseling van gegevens niet veilig is. Aangezien artsen nu ook al op grote schaal gegevens uitwisselen vindt ook Pieter Omtzigt (CDA) dat dit veiliger moet. “Doktoren blijven gegevens opslaan en dat gaan wij niet tegenhouden”, aldus Omtzigt.
De PVV is juist blij dat nu ook de huisartsen en apothekers afzien van een doorstart van het EPD. Beter laat dan nooit, aldus de PVV die vindt dat aan het project dezelfde nadelen kleefden als aan de landelijke uitwisseling van gegevens. De partij hoort graag van de minister “hoe de stekker er nu definitief uitgaat en wanneer de gegevens worden gewist”. (ANP)