Sluiting van de Spoedeisende Hulp van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam is onbespreekbaar. “Bij dit ziekenhuis hoort een SEH. Het is uitgesloten dat er met ons wordt gediscussieerd over sluiting. Dat is onbespreekbaar”, zegt bestuursvoorzitter Aysel Erbukdak in het Skipr magazine van december.
Overcapaciteit
Erbudak laat de landelijke discussie over overcapaciteit van SEH’s in Nederland aan zich voorbij gaan. Directeur Pieter Hasekamp van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) opende de discussie door te stellen dat het aantal eerstehulpposten van ziekenhuizen fors moet verminderen. Al die posten zijn niet meer te betalen, volgens de verzekeraars. De ziekenhuizen mogen volgend jaar geen extra geld uitgeven, zeggen de zorgverzekeraars. Ze zullen veel efficiënter en zuiniger met hun budgetten moeten omgaan. Als een van de suggesties om geld te besparen, noemde ZN het wegwerken van de overcapaciteit die met name in de Randstad bestaat op het gebied van de Spoedeisende Hulp. Volgens voorzitter Hans Wiegel van de koepelorganisatie van zorgverzekeraars bestaat die overcapaciteit ook buiten de Randstad in de verstedelijkte gebieden.
Discussie
Hasekamp benadrukte dat de verzekeraars in overleg met de ziekenhuizen kijken naar de spreiding, bereikbaarheid en kwaliteit. Erbudak piekert er niet over in discussie te gaan. “Dit is het enige volledig geprivatiseerde ziekenhuis in Nederland. Uniek in zijn soort.” Het Slotervaartziekenhuis heeft 1.144 voltijds personeelsleden. Het maakte een omzet van 133 miljoen euro in 2010. Het ziekenhuis werd in 2006 geprivatiseerd na de overname door de Meromi Holding BV. Erbudak: “We moeten dit experiment doorzetten, zeker als we vanaf 2012 beleggers geïnteresseerd mogen maken”, aldus Erbudak in Skipr magazine. Mede hierom wil zij dat het Slotervaart een eigen SEH behoudt.
Minister Schippers van VWS heeft geen bezwaar tegen het terugdringen van het aantal SEH’s om onnodig beroep op de spoedeisende eerste hulp tegen te gaan. Dat bleek uit de Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Anne Mulder (VVD). Zij stelt hierbij wel de voorwaarden van 45 minuten aanrijtijd en goede kwaliteit zorg.
Helft SEH’s kan dicht
Als de ´Schippersnorm´van 45 minuten aanrijtijd strikt wordt aangehouden, heeft Nederland genoeg aan 47 spoedeisendehulpafdelingen (SEH’s) bij ziekenhuizen in plaats van de huidige 105. Dat blijkt uit een berekening van de NOS.