De Tweede Kamer houdt volgend jaar een parlementair onderzoek naar mislukte ICT-projecten bij de overheid, waaronder het EPD.
Niet veilig
De overheid werkte jarenlang aan het opzetten van een Elektronisch patiëntendossier, maar begin dit jaar haalde de Eerste Kamer een streep door de plannen. Volgens de Kamer was de opzet niet veilig genoeg. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat VWS-minister Edith Schippers moet proberen alsnog een doorstart van het EPD mogelijk te maken.
Te technisch
Volgens Albert Boonstra, hoogleraar informatiemanagement aan de Rijksuniversiteit Groningen is het ‘raar dat we telkens in dezelfde val trappen’. Een belangrijke oorzaak voor de vele mislukkingen is dat de projecten te technisch gedreven zijn. “De techniek is er, maar daarna wordt er nogal simpel van uitgegaan dat de organisatie die wel opneemt. Bij het EPD waren geen grote technische belemmeringen en iedereen zag er de voordelen van. Maar er zijn specialisten, ziekenhuizen, apothekers enzovoort. Die hebben allemaal hun eigen tempo en hun eigen agenda: een recept voor problemen”, aldus Boonstra. “De techniek moet heel goed snappen hoe het werkveld in elkaar zit. Vaak gaat het al mis op het moment dat zo’n project wordt bedacht. De factor tijd maakt dat zowel de omstandigheden als de techniek aan het eind van de rit totaal niet meer lijken op die bij de start van het project. Zo waren in het geval van het EPD de technische mogelijkheden na veertien jaar politiek gesteggel zo verruimd dat nu een simpele chipkaart had volstaan. De invoering van nieuwe technieken moet een organisch proces zijn en niet van bovenaf opgelegd.”
Weinig verbetering
Boonstra ziet weinig verbetering in ICT-projecten ‘omdat het bijna altijd externe consultants zijn die gouden bergen beloven, enorm hun best doen om binnen te komen en vervolgens optimaal gebruik maken van hun positie om hogere prijzen te berekenen’. “Aan de andere kant staat het management, dat heel moeilijk een eigen oordeel kan vellen over programmeerstijlen, servers en modificaties. Het kennisverschil is groot en daardoor ontstaat er een afhankelijkheidspositie.”
ICT-projecten
Buiten het EPD richt het parlementair onderzoek zich op zeven andere ICT-projecten, waaronder de ov-chipkaart, DigiNotar, het bedrijf dat veiligheidscertificaten verkocht voor een aantal overheidswebsites bleek zelf niet helemaal waterdicht, en het slecht werkende computersysteem van de politie waarmee aangiftes en processen-verbaal moeten worden vastgelegd. (ANP)