Patiënten krijgen relatief risicovolle behandelingen zoals voor slokdarm- en alvleesklierkanker en een verwijde buikaorta alleen nog maar in ziekenhuizen die voldoen aan alle kwaliteitseisen die chirurgen stellen. Dat blijkt uit onderzoek van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) bijna een jaar na het publiceren van de eerste kwaliteitsnormen.
Kwaliteitseisen
Vrijwel alle ziekenhuizen voldoen eraan of zijn gestopt met de behandelingen. De 23 klinieken die op onderdelen niet voldeden aan de normen, zijn inmiddels gestopt met die behandelingen.
De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH), de wetenschappelijke vereniging van chirurgen, heeft het afgelopen jaar twee sets kwaliteitseisen voor een aantal complexe behandelingen gepubliceerd. Ziekenhuizen moeten hier binnen een jaar aan voldoen.
Verantwoordelijkheid
“Het is goed om te zien dat de ziekenhuizen en betrokken medisch specialisten hun verantwoordelijkheid hebben genomen en zo snel actie hebben ondernomen” reageert Rob Tollenaar, voorzitter van de NVvH en als hoogleraar oncologie verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum. De kwaliteitseisen van de NVvH gaan ondermeer over de inzet van medische teams met voldoende specifieke ervaring, het gebruik van geavanceerde apparatuur, het hebben van structureel overleg met collega’s of andere ziekenhuizen en het doen van een minimum aan operaties voor voldoende ervaring en routine.
Kwaliteitsbeleid
De kwaliteitsnormen van de chirurgen zijn een onderdeel van een breder kwaliteitsbeleid. Dat begint bij een gespecialiseerde opleiding waardoor chirurgen zich concentreren op een specialisme.