Two Young Delivery Men In Uniform Unloading Furniture From Vehicle Usage: SFM_software (2019) Usage: SFM_Software (20190416) Usage: SFM_Software (20190416) Usage: Online (20191209) *** Local Caption *** © Andrey Popov / stock.adobe.com
De eis van de gemeenten (Assen, Midden-Drenthe, Hoogeveen, Meppel, Westerveld, Noordenveld, Tynaarloo, De Wolden, Aa en Hunze) is een voorwaarde voor Cosis om een aanbesteding te krijgen voor het onderdeel ‘beschermd wonen’ binnen de wmo voor de periode 2020-2025. Cosis verleent in deze gemeenten zorg aan ongeveer duizend inwoners en is daarmee de grootste zorgaanbieder.
Sinds augustus
Cosis onderhandelt al sinds augustus hierover met de gemeenten, maar beide partijen komen er niet uit. Vorige maand heeft de zorginstelling daarom een kort geding aangespannen. De rechtbank doet aanstaande vrijdag uitspraak.
Kwetsbare mensen
“Het gaat om kwetsbare mensen met diverse problemen, die een beschermde woonomgeving nodig hebben”, zegt Marieke van Kralingen, hoofd Marktcentrum bij Cosis. Ze leidt de aanbestedingen van deze instelling: “In die beschermde omgeving helpen we hen om hun leven weer op de rit te krijgen. Een dergelijk ultimatum raakt onze cliënten diep.”
Commissie-Dannenberg
Het is volgens Cosis praktisch onmogelijk om in een half jaar alle 64 cliënten te leiden naar zelfstandig wonen. “Dit zijn kwetsbare mensen, die de tijd nodig hebben om zich daarop voor te bereiden. De commissie-Dannenberg heeft hier in 2015 uitgebreid onderzoek naar gedaan.”
De regel naar aanleiding van het advies van Dannenberg gaat pas over twee jaar in. Vanaf 2022 mogen zorginstellingen er tien jaar over doen om de verhuizing van deze patiënten te realiseren. Cosis is overigens al bezig cliënten voor te bereiden op zelfstandig wonen. “Maar dat kan niet in een half jaar.”
Onmogelijk
Daarbij komt dat het volgens Van Kralingen onmogelijk is om binnen een half jaar 64 geschikte woningen (klein en betaalbaar) te vinden: “Ik begrijp dat het allemaal goedkoper moet en dat dit voordeliger is voor gemeenten. Ook wij kijken naar de kosten. Het staat nadrukkelijk in onze missie dat we de maatschappelijke kosten voor de zorg zo laag mogelijk houden. Maar op deze manier en binnen dit tijdsbestek kan dat niet.”
Geen uitspraken
De negen gemeenten willen niet inhoudelijk reageren op de bezwaren van Cosis. “Wij doen tijdens een rechtszaak geen uitspraken”, aldus de gemeente Assen, die het woord voert namens de betrokken gemeenten.
Koos Dirkse
Waar zijn die gemeenten in hemelsnaam mee bezig! Totaal verkeerde bezuiniging. Je praat hier wel over hulpbehoevende mensen en niet over dozen die moeten worden verplaatst! Zou binnen die gemeenten maar eens beraadslagen waar wel fors op bezuinigd kan worden! En denk eens echt na, niet met een kokervisie!
Herman van der Pol
Hieruit blijkt maar weer eens te meer dat de uitvoering van het sociale domein door gemeenten in veel gevallen alleen geld gedreven is en niet, zoals zou moeten, zorgbehoefte gedreven. Los daarvan: er is simpelweg geen woonruimte te vinden die passend is, dat weet iedereen, behalve de gemeente hier blijkbaar.
fleeuwa
Natuurlijk is een reactie beter op z’n plaats als je “beide” invalshoeken / uitgangspunten kent.
Echter uit ervaring weet ik wel dat het voor gemeenten moeilijk is om in “mens” termen te denken. Met name dan naar een individu in mogelijkheden, beperkingen en ook eigen verantwoordelijkheden. De “centen” zijn zo leidend (of lijdend?), soms ook gekoppeld aan pure onwetendheid.
Voor begeleidende instellingen is het soms ook moeilijk om niet te “over-zorgen”. Ook daar zijn natuurlijk mogelijkheden, beperkingen en eigen verantwoordelijkheid van iedere cliënt leidend (of lijdend?).
Uiteraard moeten er in alle gevallen wel de (huis-) mogelijkheden zijn om zelfstandig (met ondersteuning) te gaan “leven” (wonen, werken, ….).
Misschien toch wel verstandig om eens een rechter in deze een uitspraak te laten doen.
noor v loen
bezuinigen op gemeentelijke budgetten, cliënten die goed in begeleiding zitten “de straat op schoppen”, zeker, het “gaat goed met Nederland”. en de reële kans dat ” later” andere (overheids) budgetten stevig aangesproken moeten worden wanneer deze kwetsbare mensen in de problemen komen.
in mijn werk bij de reclassering ( nu al enige tijd gepensioneerd) kwamen meer en meer mensen met verstandelijke beperkingen als cliënt binnen. óf omdat ze nog nooit als zodanig gediagnosticeerd waren óf omdat begeleiding ontbrak….
onze maatschappij verhard in rap tempo en is ongelooflijk complex geworden om in te kunnen functioneren. juist deze doelgroep loopt grote risico’s en mag je niet mee “spelen”.
en alhoewel er veel nieuws is waarbij ik ook denk ” maar wat zegt de andere kant hierover ” gaat dat wat mij betreft in dit geval niet op.
Cecilia Norberg
Goed artikel