On hold
‘Het is een rare situatie’, vindt huisarts Hans Peter Jung, drijvende kracht achter het project. ‘Omdat we het zo goed doen, is onze prijs dat het maar even on hold moet.’ De teleurstelling van de huisarts is komt niet uit de lucht vallen. Zijn project is een veel aangehaald voorbeeld van een manier om de juiste zorg op de juiste plek te bewerkstelligen, gebaseerd op het concept positieve gezondheid van arts-onderzoeker Machteld Huber. In een notendop komt het hierop neer: door meer tijd te nemen voor de patiënt, daalt het aantal doorverwijzingen naar het ziekenhuis.
Trappelende huisartsen
Het project ging een paar jaar geleden van start in huisartsenpraktijk Afferden. In april van dit jaar sloot een vierde praktijk zich aan. ‘Huisartsen in de omgeving staan te trappelen om deel te nemen’, weet Jung. ‘Ze verwachten meer plezier in hun werk en betere zorg voor hun patiënten.’
‘VGZ hinkt op twee gedachten’
Dat het project de druk op de ziekenhuizen verlaagt, lijkt ook een positief resultaat: in het hoofdlijnenakkoord voor medisch specialistische zorg is immers afgesproken dat die moet worden afgebouwd naar nul procent in 2022. Toch is dat nu juist waar de schoen wringt. Jung: ‘VGZ hinkt op twee gedachten. Enerzijds willen ze juiste zorg op de juiste plek, anderzijds steunen ze het ziekenhuis financieel.’
Financieel zwaar weer
Die situatie is een aantal jaar geleden ontstaan toen het Maasziekenhuis Pantein in zwaar weer zat. De verzekeraar is toen, samen met de Rabobank en het ministerie van VWS, bijgesprongen. Om het ziekenhuis financieel weer gezond te krijgen, is simpelweg omzet nodig. En die gaat juist omlaag door het huisartsenproject.
‘Uitbreiden heeft consequenties’
‘Als we nu opschalen met de huisartsen, heeft dat consequenties voor het ziekenhuis’, erkent een woordvoerder van VGZ. ‘Daarom vinden we het verstandig nu even pas op de plaats te maken tot een zeker evenwicht is bereikt.’ De weigering de pilot uit te breiden laat volgens VGZ onverlet dat de zorgverzekeraar de waarde ervan ziet. ‘We zijn er super-enthousiast over en het levert klinkende resultaten op. Wij zien hier zeker de meerwaarde van in, het is wat ons betreft een kwestie van timing. Op welke termijn de pilot uitgebreid zou kunnen worden? Daar kan ik nu moeilijk een inschatting van geven. We gaan met Jung in gesprek.’
Verkeerd signaal
Dat gesprek zal komende vrijdag plaatsvinden. ’Ik verwacht dat we over en weer ons standpunt kunnen uitleggen’, zegt Jung. ‘Ik hoop ook dat we op één of andere manier alsnog de ruimte krijgen om uit te breiden, maar daar maak ik me wel zorgen over.’ Wat de huisarts vooral steekt, is het signaal dat uitgaat van dit beleid. ‘We hebben samen het project opgestart en doelen afgesproken. Als je die dan haalt, dan verwacht je dat je verder mag gaan. Ik vind het principieel niet kloppen dat dit niet gebeurt. Wat ik nu zie is geen samenwerking maar eenzijdig opgelegd beleid. Er is in het hoofdlijnenakkoord voor huisartsenzorg zelfs afgesproken dat er meer tijd voor de patiënt zou komen, dus er moet gewoon geld voor zijn.’
Perspectief
Toch ziet Jung nog perspectief. ‘Onlangs was ik bij VGZ bij een debat over zinnige zorg en ondanks mijn kritiek hebben ze me daar wel het podium gegeven. Dat geeft me wel hoop. Na afloop sprak ik VGZ bestuurder Ab Klink. Hij had veel interesse en in januari komt hij bij ons langs. Er is dus bestuurlijk wel oog voor.’
Maasziekenhuis Pantein laat in een reactie weten te hopen op ‘een goede uitkomst van het overleg die in het voordeel is van de inwoners’.
Arne van Oranje
Dat is zinnig geld inzetten.
Omdat er omzet nodig is in het Maasziekenhuis om de Rabobank en VGZ hun investeringen terug te kunnen laten verdienen zet VGZ in op onzinnig dure zorg in het ziekenhuis!!!
Dat noem ik toch de kluit belazeren met mijn premie- en belastinggeld.
Jan Bergen
Geld stuurt inhoud, ondanks alle goede bedoelingen!
Anneke Wienema
Dit is de omgekeerde wereld. Geld lijkt een belangrijker drijfveer dan inhoud.
Ik hoop dat VGZ, ziekenhuis, overheid en andere betrokken partijen bij hun positieven komen………..
vriekie
Zorg op de juiste plek in het belang van de patiënt en ten behoeve van de efficiency, dat zijn zo ongeveer de slogans van het ministerie van VWS en daar wordt veel in geïnvesteerd (letterlijk). Maar nu gaat het voor de verzekeraar kennelijk maar meer om één belang, t.w. het belang van het ziekenhuis, dat men daar het hoofd boven water kan houden. De primaire patiëntenbelangen en de doelmatigheid doen er dan even niet meer toe. Dit systeem zit niet goed in elkaar en moet echt op de schop. Huisarts Jung verdient grote complimenten voor zijn aanpak. Hij krijgt te maken met het tegenovergestelde daarvan. Gelukkig is en blijft hij desondanks toch nog positief. Veel succes!
Jan de Vries
Dorpscoöperatie HollandscheveldVerbindt.
Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter
Inderdaad een schrijnend voorbeeld van hoe een door iedereen erkend, lichtend voorbeeld in de huisartsenpraktijk alsnog klem wordt gezet, om een ‘financieel schot verderop’ te spekken.
Geen treffender voorbeeld van suboptimalisatie.
Degenen met de meeste macht, dus verzekeraar en ziekenhuis leggen prioriteit bij het ophouden van de eigen (financiële) broek ten koste van verbeterde zorg.
Het kan toch ook niet waar zijn dat een enkele huisartsenpraktijk die het beter doet het failliet van een ziekenhuis inluidt. En als dat wel zo is, onderstreept dat eens te meer dat de financiële prikkels verkeerd liggen en gecorrigeerd moeten worden en wel zo snel mogelijk dus niet wachtend op stelselwijzigingen.
Het gaat hier om visie en lef, waar niemand omheen kan en nu wordt ontlopen.
Frank Conijn
Het kan zinnig zijn om een ziekenhuis financieel te steunen, om de continuïteit/bereikbaarheid van zorg te garanderen. Maar waarom dat VGZ dat niet op een andere manier dan door dit uitstekende project te frustreren?? Ik val hiervan echt van mijn stoel.
zorg
Het destijds 2006 op ongehoorde wijze ingevoerde nieuwe zorgstelsel VVD leugen (alles wordt door marktwerking goedkoper) Met dit op winst gebaseerde marktdenken begint toch wel opvallend veel onvrede op te leveren .
13 jaar aaneenschakeling van oplopende onduidelijke geldstromen . Het is van de zotte dat de ene zorgverlener de broek moet ophouden van de ander . Inmiddels een Wout aan zorgkantoren , gebouwen ,energie , personeel, directies noem maar op . We zien inmiddels door de bomen het bos niet meer. Kan mij niet herinneren dat wij voor de invoering ook zo ( ziekenfonds particulier) alle macht nog in handen van de overheid ook zo veel chaos en onduidelijkheid hadden als op dit moment .
m.frissen
Dit ‘on hold’ zetten is opmerkelijk te noemen in het licht van eerdere berichten. Lees; https://www.skipr.nl/blog/nieuwe-klinken-op-oude-deuren/
Cora Postema
En wat vinden de betrokken patiënten ervan? Is dat niet waar het uiteindelijk om gaat?
Harry Schonewille
Idd. schandalig. Dure reclamespotjes over zorg voor de zorg, terwijl een zorgverzekering niets meer of minder is dan de eerste de beste autoverzekering. Waarbij ik bij de laatste uit eigen ervaring een betere servive constateer.
Thijs
Bizar dat een zorgverzekeraar (met nota bene als slogan ‘Met hart voor zinnige zorg’) de voorrangsregels bepaalt op de weg naar doelmatige en betere zorg. Voor wie werken zij eigenlijk? Misschien niet verkeerd dat VGZ-verzekerden betere zorg ondersteunen door hun polissen bij VGZ weg te halen.