Veel medewerkers hebben een prachtig en vol leven: een betekenisvolle baan, een druk gezinsleven met kinderen én werkende partners, sport, verenigingsleven, cultuurbeleving, mantelzorg….Maar hoe hou je alle deze ballen hoog? In een omgeving waarin we ook nog eens continu ‘aan’ staan. En in hoeverre mag je je als werkgever daar mee bemoeien. Medewerkers zijn zelf verantwoordelijk voor hun gezondheid wordt gezegd. Maar wat is je rol als werkgever dan?
Vitaliteit
Ik merk – na banen in transport en retail – dat het thema vitaliteit bij het werken met hoogopgeleide medewerkers in de zorg een andere dynamiek heeft. Ook bij Roche werken mensen die enorm betrokken zijn bij onze purpose en zich met hart en ziel inzetten. Op dit moment maken wij de omslag naar agile werken, om nog beter invulling te kunnen geven aan onze ambitie als organisatie. Een spannende transformatie.
Onze talenten werken in een kennisintensieve en dynamische omgeving en hebben veel autonomie in hun werk. Maar daarmee ook veel verantwoordelijkheid. Zij zijn hun eigen instrument. En dat brengt ook uitdagingen en een bepaalde druk met zich mee. Dit vraagt dus om een goede balans en aandacht voor elkaar. Want vrijheid betekent niet loslaten. Wat heeft iemand nodig om zich goed te voelen en goed te kunnen functioneren? Welke factoren maken het verschil?
Broer en zus
Dat kan per persoon enorm verschillen. Bij de een zit de crux mogelijk in een andere functie of een ander team waarin hij/zij beter tot zijn recht komt, de ander is gebaat bij een tijdelijke aanpassing in workload, wellicht ligt de sleutel bij iemand anders weer meer in een gedragsverandering en bij de volgende bevindt de oplossing zich meer in de privésfeer. Hoe krijgen we dit boven tafel? Dit is een onderwerp dat iedereen raakt en bezighoudt. Dus niet alleen HR, maar ook leidinggevenden en collega’s onderling. Aandacht en vitaliteit zijn in mijn ogen dan ook broer en zus.
Global Health Challenge
We hebben een laag ziekteverzuim, maar vált iemand uit dan zien we dat dit vaker voor langere tijd is. We proberen dus nog meer in te zetten op preventie en eigen regie, zeker in deze tijd waar er een tekort aan talent is. Zo bieden wij al een aantal jaren mindfulness trainingen aan. Samen met collega’s doorloop je een programma, gericht op het ontwikkelen van veerkracht en focus in deze alsmaar veranderende omgeving. Dagelijks gezamenlijk 10 minuten meditatie is onderdeel van deze training. Ook zijn we weer bezig met een Global Health Challenge: in teams van 7 collega’s proberen we 100 dagen lang 10.000 stappen per dag te zetten. Ik doe zelf ook mee en dat is best confronterend. Ik merk dat ik maar aan 3.000 stappen per dag kom, op een dag dat ik mijn kind niet naar school breng, niet reis met het OV en niet sport.
Stoelmassages
Verder hebben we een nauwe samenwerking met onze arbodienst. Coaches van de arbodienst komen regelmatig bij ons op kantoor en hebben ook open spreekuren. Medewerkers kunnen dus laagdrempelig in gesprek. Je hoeft als organisatie niet te wachten totdat er echt een probleem ontstaat. Ook bieden we stoelmassages aan, die worden gegeven door een visueel beperkte masseur. Een ontspanningsmoment tussen al het bureauwerk door. Daarnaast vinden collega’s elkaar op gemeenschappelijke thema’s. Zo is er het mantelzorgcafé ontstaan, een periodiek moment waar mantelzorgers bij elkaar komen en het wel en wee uitwisselen.
Vallen en opstaan
Ik ben trots op de cultuur die we met zijn allen aan het bouwen zijn. Soms met vallen en opstaan. In de zorg domineren looneisen op dit moment het debat, maar daarbij valt ook veel frustratie over gebrek aan waardering te horen. Onvrede over bestuurders die het contact met de werkvloer zouden zijn kwijtgeraakt. Bestuurders die kiezen voor een open en inspirerende werkomgeving, waarin collega’s hun talenten optimaal kunnen inzetten, zijn goud waard.
Charlotte Tonnaer
HR-adviseur bij Roche Nederland
Vivian Acquah
Bedankt voor het delen van jouw verhaal Charlotte. Hier kunnen veel organisaties van leren.
Ik zie in Nederland echter dat we duurzame inzetbaarheid niet van een holistische kant benaderen. Hierbij wordt er rekening gehouden met
*fysieke gezondheid,
*mentale gezondheid, *carrièregezondheid, *omgevingsgezondheid,
*financiële gezondheid en sociale gezondheid.
Door de focus te verbreden, kunnen werkgevers hun werknemers op een zinvollere manier bereiken.
Zo laat als organisatie zien dat je om jouw werknemer geeft, waardoor je in deze tijd talent langer kan aanhouden. Wat ook winst is voor de employer branding.
Zie ook het artikel die ik in 2018 heb geschreven
http://www.hrzone.nl/vitaliteit/vitaliteit-artikelen/entry/vitaliteit-op-de-werkvloer-gaat-veel-verder-dan-konijnenvoer-en-een-fitnessabonnement-met-korting