De cijfers over de hoge werkdruk, de toename in psychische klachten van zorgpersoneel geven weer dat gezond werken in de sector nog niet even makkelijk gerealiseerd wordt. Vraag is dan ook wat mogelijke belemmeringen zijn en tegelijkertijd waar de kansen liggen om gezond werken wel te realiseren? Ik zie in ieder geval een rol weggelegd voor actieleren in communities of practice. In deze column sta ik graag stil bij de belemmering van de personeelstekorten en de kans om via communicatie meer ondersteuning te bieden in de instellingen.
Het lijkt mij verstandig om eerst te duiden wat wij verstaan onder gezond werken en welke ontwikkelingen al dan niet bevorderend werken in zorg en welzijn. Gezond werk kenmerkt zich door drie doelstellingen:
- Het zorgt voor verbetering of behoud van de gezondheid, motivatie en werkcapaciteit van de zorgverlener;
- het betreft een veilige omgeving (waar hulp vragen mogelijk is, vertrouwen ervaren wordt en er geen sprake is van agressie);
- en het omvat een arbeidsorganisatie en -cultuur (onder andere leiderschap, personeelsbeleid) die ontwikkeling, gezondheid en veiligheid in het werk ondersteunen (de Lange & van der Heijden, 2016).
Een gezonde werkomgeving versterkt een zorgverlener dus in zijn of haar ontwikkeling en zou vitaliteit moeten opleveren.
Capaciteitsproblemen
In 2018 gaf 55 procent van de werkgevers in zorg en welzijn aan een tekort te hebben in bepaalde functies (een toename vergeleken met 2016 (33 procent) en 2017 (45 procent; Azw actueel, 2018)) en ook een relatief hoger verzuim te ervaren. In 2013 lag het gemiddeld verzuimpercentage rond de 5 procent. In 2018 is dit percentage gestegen naar gemiddeld 6,5 procent (CBS, 2019). Daarnaast vinden er taakverschuivingen plaats tussen de zorgprofessional en de onbetaald zorgverlener; ruim de helft (57 procent) van de zorginstellingen zet vrijwilligers en mantelzorgers in voor taken die tot voor kort door zorgprofessionals werden uitgevoerd en maken ook gebruik van uitzendkrachten of ZZP-aanstellingen.
Door deze ontwikkelingen ontstaan steeds vaker capaciteitsproblemen die zich vertalen naar een toenemende werkdruk onder het zittend personeel en een stijgend ziekteverzuim waardoor gezond werk onder druk komt te staan (met als gevolg minder tijd voor ontwikkeling, hogere belasting, minder veiligheid in team door wisselende collega’s, afwezigheid van teamleiderschap etc.).
Creëren van een gezondere werkomgeving
Zorg- en welzijnsinstellingen besteden door voorgaande ontwikkelingen meer aandacht aan duurzame inzetbaarheid van het eigen personeel om behoud van voldoende personeel te kunnen realiseren. Ze zetten diverse interventies in om de belasting en de vitaliteit op het werk positief te beïnvloeden. Hier liggen zeker goede kansen. Interventies waarin bijvoorbeeld meer tijd is voor zelfreflectie of de communicatie op de werkvloer verbeterd wordt, vast personeel voorrang krijgt in roosters vormgeven helpen direct in het creëren van een gezondere werkomgeving.
Communities of practice en actieleren
Maar om deze lessen beter met elkaar te kunnen delen is actieleren in communities of practice nodig. Want indien de workshops of interventies eenmalig via een subsidie of andere manier geïntroduceerd worden in de praktijk en vervolgens niet door vertaald worden naar nieuwe reguliere practices of Human Resource Management beleid: is gezond werk nog steeds niet goed geborgd.
Hoe creëren wij dit actieleren over het thema gezond werken en vitaliteit dan? Een vorm waarin dit mogelijk wordt, is een zogenaamde community of practice. Dit is een groep van mensen die een gemeenschappelijk belang of passie deelt, zoals het onderwerp gezond werken en vitaliteit, en die door regelmatige interactie elkaar informeren, adviseren en leren van elkaar om hun eigen praktijk te verbeteren, maar ook om nieuwe gezamenlijke praktijken te ontwikkelen (Wenger, Snyder, 2000). Deze uitwisseling heeft daarmee betekenis voor de ontwikkeling en de verdere professionalisering van de betrokken zorgverleners, teamleiders en Human Resource professionals.
De experimentele leeromgeving van de community biedt handvatten voor het breken met bestaande denkpatronen of bestaande instituties, bieden ruimte voor het ontdekken van nieuwe relevante methodes voor gezonder werken (zoals roostertechnieken, gespreksmethodes). Zoals een wereldcafé opzet waarin diverse professionals aan kunnen geven waar de behoeften, belemmeringen en mogelijkheden liggen om gezond werk in de eigen instelling concreet te maken.
Wendbaar aan het werk
Communities of practice kunnen spontaan ontstaan, maar ook opgezet worden voor een specifiek doel. In het project Wendbaar aan het werk wordt de komende twee jaar een dergelijke community of practice opgesteld om over het thema gezond werken en vitaliteit kennis met elkaar uit te gaan wisselen. In deze community of practice zullen vertegenwoordigers uit 35-50 zorginstellingen samen met vertegenwoordigers uit de werkgeversverenigingen (van vier arbeidsmarktregio’s), onderzoekers (van meerdere hbo’s) en interventiepartners leren van en met elkaar over verschillende experimenten die in de zorginstelling uitgevoerd worden om gezond werken mogelijk te maken. Ik blog hier graag de komende twee jaar over wat betreft onze lessen en relevante acties die gezond werken versterken, maar ook verduurzamen.
Annet de Lange
Ambassadeur van het Actie Leer Netwerk op het thema Gezond Werken
Doorn1
Een nobel streven Annet en ik volg graag je blogs. Jammer is dat met deze aanpak het volume ten opzichte van het totaal aantal mensen dat in de zorg werkt nog heel klein blijft. Ook jammer is dat er weer opnieuw gestart wordt hetgeen de vitaliteit van mensen in de praktijk ook niet ten goede komt.
De beweging Andere handen faciliteert sinds 2012 de learning community Andere handen. Hier ontmoeten mensen uit de zorg en het sociaal domein elkaar en worden thema’s en ontwikkelambities online en desgewenst offline met elkaar verder gebracht. Leren van en met elkaar is hier al volop gaande. Is het misschien een idee om de ambities wat op te schroeven en te bezien hoe rendement van samenwerking kan ontstaan?
Marcella Hazenbroek - van der Burg
Goede morgen beste lezer en beste mw. de Lange,
Wendbaar aan het werk klinkt als een mooi initiatief.
U bent op zoek naar kansen en belemmeringen voor een gezonde werkomgeving. Met mijn achtergrond als fysiotherapeut wil ik daar wel een aantal vragen voor opwerpen;
1. Hoe is de huidige persoonlijke balans op het gebied van mentale, fysieke en emotionele belastbaarheid. Wat kan iemand aan?
2. Wat is iemands manier om met spanning om te gaan?
3. Welke mogelijkheden heeft een persoon om aan zijn belastbaarheid te werken?
4. Hoe kan iemand er voor zorgen dat de belasting vanuit zelfzorg, zorg voor partner, voor kinderen, ouders, buren, werkbelasting, onderhoud aan huis en tuin behapbaar is? Juist naar de toekomst toe?
5. Hoe goed kan iemand met verandering om gaan?
6. Hoe goed kent iemand zichzelf, als het gaat om grenzen aanvoelen en grenzen aangeven?7. In hoeverre is iemand bereiden om deze vragen adequaat te beantwoorden?
Eerst privé op de rit en van daar uit moeten we verder kijken, denk ik.
Met vriendelijke groet en een fijne dag,
Marcella Hazenbroek – van der Burg