In 2016 begon het programma Waardigheid en trots, door toenmalig staatssecretaris Martin van Rijn opgezet om de kwaliteit van verpleeghuiszorg te verbeteren. Dit programma sluit aan op de acht punten uit het kwaliteitskader verpleeghuiszorg. Aan de hand van een scan krijgen verpleeghuislocaties inzicht in hun positie ten opzichte van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Zij kunnen ondersteuning krijgen variërend in de vorm van expertsessies, coaching, inzet van netwerken of het aanreiken van tools en instrumenten om de kwaliteit te verbeteren.
Bereik
Aan het programma hebben 324 locaties deelgenomen. Meer dan driekwart van de deelnemers hebben hun traject afgerond. Zo’n 24.000 verpleeghuisbewoners zijn met dit programma bereikt. Op 10 april 2018 introduceerde minister Hugo de Jonge de opvolger Waardigheid en trots op locatie. Het programma is gestart op 1 januari 2019 en loopt door tot en met 2022. Het aantal deelnemers bedroeg tot een maand geleden 305, verspreid over Nederland. Hiermee worden ongeveer 16.400 verpleeghuisbewoners bereikt.
Kritisch vermogen
Programmaleider Waardigheid en trots op locatie Anneke Augustinus ziet al “rode draden” ontstaan. De meest voorkomende vraagstukken zijn methodisch werken, leren en ontwikkelen en personele samenstelling. Governance en persoonlijk leiderschap komende de laatste tijd steeds vaker voor. Verpleegkundigen en verzorgenden willen weer eigenaar zijn van hun eigen vak, zegt Augustinus: “Ik sta met bewondering te kijken naar het kritisch vermogen van de zorgverleners. Ze durven in de spiegel te kijken en zichzelf vragen te stellen, als: ken ik die bewoner nu echt? Het kan pijn doen om ergens nog niet aan te voldoen terwijl ze dat heel graag willen. Juist als mensen constateren dat ze het nog niet doen zoals ze willen, bestaat er een basis voor verandering.”
Ouderenzorgorganisatie Vivantes wist met hulp van Waardigheid en trots uit een negatieve periode te komen. Lees het artikel.