We hebben meer dan genoeg patiënten die zorg vragen, maar onze behandelcapaciteit is beperkt. We willen vooral zorg bieden die van waarde is voor onze patiënten en die ook maatschappelijk gezien betaalbaar blijft. Dus met de beperkt beschikbare mankracht en middelen zo veel mogelijk waarde creëren. Daar hoort ook bij om kritisch te beschouwen of alles wat kan ook nodig en gewenst is.
Patiënt zelf laten doen
Onze aanpak bestaat uit het realiseren van projecten gericht op minder ingrepen, minder gebruik van capaciteit, minder verpleegkundige handelingen, zorg verplaatsen naar huis en/of zorgen dat de patiënt zelfstandig regie kan voeren over zijn behandeling en ziekte. Projecten waarbij de kwaliteit van zorg minimaal op een hoog peil blijft, maar waarbij de rekening die we de verzekeraars presenteren daalt.
Een mooi voorbeeld hiervan is het project ‘Thuiszorg niet nodig voor stoma’. Als een patiënt zijn stoma zelf kan verzorgen, is hij niet afhankelijk van de (beschikbaarheid van) thuiszorg, kan de patiënt eerder naar huis en is eerder zelfredzaam. We hebben de verhoudingen omgedraaid; vroeger gingen negen op de tien stomapatiënten naar huis mét thuiszorg, nu is bij negen op de tien patiënten die naar huis gaan thuiszorg niet nodig. Zelfredzaamheid is een groot goed voor de patiënt, en bovendien levert dit initiatief de schatkist alleen al voor onze patiënten structureel 440.000 euro aan thuiszorgkosten per jaar op. Of er kunnen in plaats van deze ‘zelfredzame’ patiënten andere patiënten geholpen worden, want thuiszorg is vandaag de dag een schaarse capaciteit. Voor dit project hebben we in 2019 de VGZ Zinnige Zorg Award gewonnen.
6 miljoen per jaar bespaard
Na twee jaar hebben onze professionals ruim 100 ideeën tegen het licht gehouden. Eigen ideeën, maar ook goede voorbeelden van andere ziekenhuizen. Veel deden we al zinnig, maar niet alles. Uiteindelijk zijn er 34 projecten opgepakt en afgerond. Bij ieder project hebben we KPI’s vastgesteld om daarmee de schadelast reductie te berekenen; hoeveel minder declareren we na een zinnig zorg project aan onze verzekeraars ten opzichte van de oude situatie. In twee jaar tijd tellen deze 34 projecten op tot een structurele schadelast reductie van 6 miljoen euro per jaar. Voor ons ziekenhuis een ombuiging van de omzetgroei van 1,4 % in twee jaar tijd. En dit zonder dat de zorg verschoven is naar de eerste lijn, dus daadwerkelijk een besparing voor de bv Nederland. Hiermee dragen wij in Catharina Ziekenhuis ons steentje bij aan het realiseren van het hoofdlijnenakkoord.
Stel dat alle ziekenhuizen in Nederland dit zouden doen. Wat zou hiervan dan het effect zijn? Een grove indicatieve berekening is gauw gemaakt. Financieel gezien is voor de curatieve zorg ongeveer 23 miljard euro beschikbaar. De landelijke ambitie is om de volumegroei te reduceren tot 0 procent in 2022. De groeiraming van het CPB voor de curatieve zorg staat op 2,3 procent in 2022, dus een groei van bijna 530 miljoen euro. Als alle ziekenhuizen in 2022 dezelfde resultaten weten te realiseren als het Catharina Ziekenhuis, dan vangen we van deze 2,3 procent een totaal bedrag van 161 miljoen euro (0,7 procent) op.
Zinnige zorg bieden heeft dus wel degelijk effect op de volumeontwikkeling in de zorg. De meetbare resultaten zijn de moeite waard. Maar mij is ook duidelijk dat we met alleen deze draaiknop het hoofdlijnen akkoord niet gaan halen.
Geranne Engwirda
Lid raad van bestuur Catharina Ziekenhuis
Frank Conijn
Alhoewel ik afvraag wie dan stelt dat zinnige zorg geen effect heeft op de volumeontwikkeling, hulde voor deze acties van het Catharina Ziekenhuis!