Skype, Zoom, Hangouts, FaceTime en WhatsApp krijgen van de artsenorganisatie allemaal het predicaat ‘niet veilig’. Geen van allen voldoen ze volgens de KNMG aan alle beveiligingseisen die wet- en regelgeving daaraan stellen, zoals de AVG, NEN en de ISO-normen voor informatiebeveiliging in de zorg. KNMG roept haar leden op om zich bewust te zijn van de veiligheidsrisico’s bij eventueel gebruik. Als voorbeeld noemt de KNMG dat de patiëntgegevens op servers van het bedrijf Facebook kunnen worden opgeslagen.
Veilige toepassingen
Met het oog hierop hebben veilige toepassingen wat de KNMG betreft altijd de voorkeur. Als voorbeelden van toepassingen voor beeldbellen waarbij de uitwisseling van de medische gegevens van de patiënt beveiligd is, noemt de KNMG Beterdichtbij, Webcamconsult, FaceTalk, Zaurus, Quli, Mobilea Beeldzorg en WeSeeDo. “Deze toepassingen zeggen te voldoen aan de AVG en/of NEN/ISO beveiligingsnormen voor de zorg”, merkt de artsenorganisatie op. “De KNMG kan uiteraard geen garantie voor deze veiligheid geven.”
Minder veilige toepassingen mogen van de KNMG alleen worden gebruikt als het écht niet anders kan. Wel moet de arts dan de patiënt vooraf waarschuwen dat de communicatie niet beveiligd zal plaatsvinden. De patiënt moet hiermee hebben ingestemd. Ook moet de arts na elk gesprek de chathistorie wissen.
Hans ter Brake
Implementatie van Quli portaal en platform gaat hard. Topper is zorgorganisatie die binnen 14 dgn. naar meer dan 10.000 beeldbelminuten per dag gaat.
Digitale zorg en contacten gaan door. Simpel, snel en succesvol!