Verwijzingen gedaald
Op dit moment is alle zorg die ziekenhuizen kunnen uitstellen afgezegd. Het aantal verwijzingen van huisartsen en andere verwijzers is gedaald met 75 procent, aldus de NZa. Dat gaat om zo’n 450.000 verwijzingen per maand.
Dit betekent volgens de NZa dat veel behandelingen later moeten worden ingehaald: “De planbare urgente zorg dreigt in de verdringing te komen door de zorg aan corona-patiënten en een tekort aan zorgpersoneel en middelen.”
Toegankelijk
Bestuursvoorzitter van de NZa, Marian Kaljouw: “Medewerkers in de zorg leveren op dit moment een enorme inspanning om corona-patiënten de zorg te geven die ze nodig hebben. Daarnaast is het óók nodig de zorg goed toegankelijk te houden voor mensen die niet langer of te lang kunnen wachten op zorg.”
Afstemming
Daarom is bij deze zorg meer (landelijke) afstemming nodig dan normaal, vindt VWS. Hoe de NZa de coördinatie gaat oppakken is nog niet duidelijk. “Daarvoor is overzicht essentieel”, aldus een woordvoerder. “Overzicht is nodig om te kunnen besluiten welke zorg het eerst moet plaatsvinden en op welke plek. We gaan nu eerst dat overzicht maken met alle betrokken partijen. Het doel is in ieder geval: zoveel mogelijk zorg door laten gaan, te beginnen met de meest urgente behandelingen.”
Faciliteren en verbinden
“We kunnen alle hulp gebruiken die er is”, aldus Kaljouw. “We zien verschillende initiatieven in het land, onder meer door ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra, individuele zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties. We zullen ons daarom vol inzetten om deze initiatieven te faciliteren, stimuleren en te verbinden.”
Charlotte Molenaar
Dit is nodig en super belangrijk! Zelfstandige behandelcentra kunnen hier een belangrijke rol in spelen als niet-Corona centra. Niet alleen patiënten met kanker en hart- en vaatziekten maar ook patiënten met anale klachten moeten geholpen kunnen blijven worden. Laten we het samen doen nu!