Dit reddingsplan presenteren alle zorgverzekeraars samen op zondagmiddag. Het is bedoeld om alle zorgaanbieders die geen zorg leveren aan coronapatiënten en ook hun reguliere patiënten niet of niet volledig meer kunnen helpen met zorg die normaal vergoed wordt door de basisverzekering of de aanvullende verzekering, toch in de lucht te houden.
‘Hard nodig’
“We willen dat ze overeind blijven, want we hebben ze ook na de coronacrisis weer hard nodig. Daarom houden we de hand niet op onze beurs”, zeggen bestuurders Georgette Fijneman (Zilveren Kruis) en Ruben Wenselaar (Menzis) in een interview met Zorgvisie.
Een voorwaarde is dat de aanbieders voor deze bijdrage voor verzekerde zorg niet ook aanspraak maken op Rijksregelingen, waarvoor loketten maandag open zullen gaan.
Miljarden
Zorgverzekeraars verwachten dat ze 1 tot 1,5 miljard euro per maand zal worden uitgekeerd aan tal van zorgaanbieders. Betalingen starten per 1 mei, met terugwerkende kracht tot 1 maart. Het programma loopt tot eind juni, maar kan eventueel verlengd worden. Eerder werd uitbetaling van declaraties al versneld om te zorgen voor voldoende geld bij de zorgaanbieders.
Percentages
Hoe hoog de bijdrage per zorgaanbieder precies is, hangt af van de branche waar die werkzaam in is. Hoeveel van de normale omzet is nodig om de vaste kosten te dekken en continuïteit te borgen? De zorgverzekeraars laten onderzoeksinstelling Gupta als onafhankelijke en objectieve partij kijken welk percentage voor welke branche passend is. Later in april worden de percentages en de manier waarop de zorg alsnog te declareren is bekend via brancheorganisatie.
Ongecontracteerd
Opvallend is dat ook ongecontracteerde zorgaanbieders in aanmerking komen voor de continuïteitsgelden. Ze moeten daarvoor wel een tijdelijk contract aangaan met de zorgverzekeraars. Dan kunnen ook zij hun continuïteit waarborgen door declaraties te doen.
De zorg die nog wel wordt verleend en gedeclareerd, wordt uiteindelijk verrekend met de continuïteitsbijdrage en de eventuele hogere zorgproductie in de maanden erna.
Vooruitbetaling
Zorgverzekeraars denken dat een deel van de zorgverleners direct al geld nodig heeft. Ze kunnen vanaf 14 april daarom ook vooruitbetaling aanvragen. Die vooruitbetaling bedraagt in eerste instantie 70 procent van de normaal vergoedde omzet.
Arne van Oranje
“Zorgverzekeraars denken dat een deel van de zorgverleners direct al geld nodig heeft. Ze kunnen vanaf 14 april daarom ook vooruitbetaling aanvragen. Die vooruitbetaling bedraagt in eerste instantie 70 procent van de normaal vergoedde omzet.”
.
Zoals ik al eerder stelde zullen vooral in de GGZ pas tegen het eind van 2020 de eerste liquiditeitsmoeilijkheden ontstaan na aanleiding van de coronamaatregelen en daarna zullen ze alleen maar toenemen omdat de behandelingen die vanaf dan gedeclareerd worden veel minder tijd bevatten dan dat ze normaliter zouden bevatten.
.
En eerst zien wat voor “contract” de zorgverzekeraars de ongecontratceerde zorgaanbieders wil laten ondertekenen.