Wat doet het met je, als je bij elk huisbezoek niet zeker weet of je bij iemand langs gaat die mogelijk besmet is? Wat doet het met de collega’s in de verpleeghuizen die ondanks alle voorzorgsmaatregelen te maken krijgen met bewoners die toch besmet worden? Of collega’s die uitvallen met verschijnselen van Corona? In het zuidoosten van Brabant en het noorden van Limburg werken wij al ruim een maand onder deze moeilijke omstandigheden. Het heeft veel impact. Persoonlijk, maar ook op het team en niet te vergeten, ook op de gezinnen en families thuis.
Dubbele onzekerheid
Bij onze collega’s merk ik een ongelofelijke inzet en saamhorigheid om ondanks alles nog steeds goede en veilige zorg te blijven leveren. Als ik met de teams in gesprek ga, dan valt direct op dat ze het heel zwaar hebben met het feit dat familie van bewoners nu niet meer op bezoek kan komen. Uiteraard zetten wij ons in, om familie in een terminale fase persoonlijk en waardig afscheid te laten nemen van hun dierbare. Het is verdrietig om te ervaren dat het afscheid in een setting met mondmaskers en speciale kleding moet gebeuren.
In de gesprekken werd ik het meest geraakt door een opmerking van een collega die aangaf dat ze continu een dubbele onzekerheid voelt. Onzekerheid voor de gezondheid van haar zelf en haar gezin, maar ook de onzekerheid voor de ouderen waarvoor zij zorgt: “Ik slaap thuis al een maand gescheiden van mijn partner en toch ben ik bang dat ik degene ben geweest die onbedoeld de besmetting bij een bewoonster heeft veroorzaakt.” Als zelfs onze zorgverleners een schuldgevoel overhouden aan het ongelofelijk mooie werk wat ze doen, dan wil je hier als bestuurder zo snel als mogelijk wat aan doen. Maar wat dan?
Immuniteitstest
Vorige week heeft de minister aangekondigd dat het testen op corona voor zorgverleners in de verpleging en thuiszorg wordt uitgebreid en dat gaat ons zeker enigszins helpen. Toch kan je die test alleen maar inzetten op het moment dat een medewerker verschijnselen van corona heeft waardoor je verdere besmetting kan voorkomen. Het haalt echter niet de onzekerheid voor de eigen gezondheid weg en je moet maar hopen dat je er met die test snel genoeg bij bent om te voorkomen dat je anderen besmet.
Wat ons echt gaat helpen, zijn de testen die bloedbank Sanquin zeer binnenkort op de plank heeft liggen, namelijk een immuniteitstest. Het is de meest betrouwbare test in de markt en de reagentia wordt binnenkort in grote hoeveelheden afgeleverd zodat er ook op grote schaal kan worden getest of iemand al dan niet antistoffen heeft aangemaakt. Met andere woorden: heb ik al corona gehad?
Waarom is dit zo belangrijk voor al deze mensen in de zorg? Uiteraard voor hun eigen gemoedsrust want het is toch wel heel prettig om te weten dat je inmiddels zelf al immuniteit hebt opgebouwd. Tegelijkertijd maken we hiermee ook direct een einde aan het knagende schuldgevoel waar veel van onze mensen last van hebben. Immers, als je zelf eenmaal corona hebt gehad, is de kans dat je daarna nog iemand anders besmet veel kleiner en kan je zonder schuldgevoel datgene doen wat je het liefste doet, namelijk anderen helpen.
Sanquin kan op zeer korte termijn starten met de immuniteitstesten. Het is echter aan het landelijk Outbreak Management Team dat de minister gaat adviseren welke groepen het eerst getest gaan worden. Hier dan ook onze oproep: Maak een eind aan de dubbele onzekerheid en stel de immuniteit testen direct op grote schaal voor onze zorgmedewerkers beschikbaar, dat zijn we aan ze verplicht!
Lange adem
En kom nu niet aan met het verhaal dat de test nooit 100 procent zekerheid geeft en dus niet voor dit doel kan worden ingezet. Dat weten wij ook wel. Wij blijven voorzichtig en blijven dus ook met de persoonlijke beschermingsmiddelen werken, zowel voor ons zelf als voor onze cliënten. Maar het voelt echt anders, geloof ons.
Tot slot nog een laatste argument: We zijn er nog lang niet en het wordt een kwestie van een lange adem. De immuniteitstesten helpen ons om deze geweldige krachtsinspanning vol te houden en zo voor de meest kwetsbare in onze samenleving te blijven zorgen. En uiteindelijk doen we het daarvoor, toch?
Steven Han
Voorzitter raad van bestuur Stichting Land van Horne