De NZa ziet dat er andere zorgvragen rondom bijvoorbeeld de revalidatie van corona-patiënten zijn, met andere behandeltrajecten. “We willen goede initiatieven vasthouden, zoals het werken op afstand waar dat mogelijk is”, legt Marnelle Commandeur, unitmanager tweedelijns somatische zorg bij de NZa, uit. “De facultatieve prestatie biedt zorgverzekeraars en zorgaanbieders volop ruimte deze en andere trajecten te kunnen bekostigen. ”
Juiste plek
Bovendien wil de NZa met de facultatieve prestatie de juiste zorg op de juiste plek stimuleren. Met de facultatieve prestatie kunnen zorgverzekeraars en zorgaanbieders afspraken maken over nieuwe initiatieven die lastig te bekostigen zijn met reguliere dbc’s. “Daarnaast geeft het zorgaanbieders en zorgverzekeraars meer flexibiliteit, die naar verwachting leidt tot betere zorg voor de patiënt”, aldus de NZa.
“Steeds meer COVID-19 patiënten hebben in hun herstelproces intensieve revalidatie nodig. Inmiddels zijn er uitgewerkte en onderbouwde behandelpaden specifiek voor Post-COVID-19 GRZ, daar hoort een transparante en passende bekostiging bij. De facultatieve prestatie voor medisch specialistische zorg zou hier zeer geschikt voor zijn.” aldus ActiZ.
Aanvullend
De NZa benadrukt dat het gaat om een aanvullende mogelijkheid naast de reguliere bekostiging. Bovendien geldt er een contractvereiste tussen de zorgverzekeraar en de zorgaanbieder. Ziekenhuizen, artsen en zorgverzekeraars mogen er gebruik van maken, maar hoeven dat niet. Ook andere sectoren zoals huisartsenzorg, wijkverpleging en fysiotherapie kennen de vrijheid om op het niveau van een individuele zorgverzekeraar en een individuele zorgverlener of instelling een maatwerkprestatie af te spreken.
Voordat de maatregel ingaat is er eerst formeel een “aanwijzing” nodig van het ministerie van VWS. Daarom heeft de NZa het ministerie vandaag een brief gestuurd met dat verzoek.