De Wvggz beoogt minder gedwongen opnames. Dat de invoering gepaard zou gaan met een toename aan administratieve lasten was voorzien. Maar ‘de impact blijkt na maanden ervaring aanzienlijk groter dan voorspeld’, schrijven de bestuurders. De extra tijd die psychiaters kwijt zijn aan het invullen van formulieren, gaat ten koste van het directe contact met patiënten. Een ander effect van het zorgvuldig volgen van de procedures en formulieren is dat dit de zorg voor kwetsbare patiënten ontmenselijkt. De administratieve afwikkeling werkt vervreemdend, waardoor de wet mogelijk een averechtse werking heeft en juist de kans op gedwongen opnames vergroot, aldus de bestuurders.
Administratieve lasten Wvggz
De toename van de administratieve verplichtingen gaat ten koste van het werkplezier van psychiaters en geneesheer-directeuren. De briefschrijvers vinden dat ‘zeer verontrustend’. Er is immers al een tekort aan psychiaters in de ggz. Bovendien krijgen de bestuurders signalen dat geneesheer-directeuren hun functie opgeven door het verlies aan werkplezier en de zorg om het verlies aan kwaliteit. Vacatures voor geneesheer-directeur zijn steeds moeilijker in te vullen.
Reparatiewet is ontoereikend
Het ministerie van VWS heeft een reparatiewet in voorbereiding, maar die gaat volgens de bestuurders niet ver genoeg. Die reparatiewet is gebaseerd op breed gedragen voorstellen die zijn opgesteld een maand na de invoering in januari. De afgelopen vier maanden hebben volgens de bestuurders duidelijk gemaakt dat verdergaande aanpassingen nodig zijn. Wachten tot de volgende reparatiewet in juli 2021 is volgens de bestuurders geen optie, want daarvoor zijn de problemen te urgent. ‘Als werken volgens de wet niet meer kan, omdat de menskracht straks ontbreekt, hebben we als samenleving een probleem.’
Noodwetgeving
De bestuurders zijn op zoek naar een manier waarop de Wvggz uitvoerbaar wordt en tegelijkertijd recht blijft doen aan de oorspronkelijke doelstelling van de wet. Ze denken aan het buiten werking stellen van bepaalde regels in afwachting van een wetswijziging of via noodwetgeving tot het eind van 2020. De bestuurders roepen de staatssecretaris op het gesprek aan te gaan met enkele betrokken psychiaters en patiënten om te horen wat er vanuit de praktijk nodig is.
pvanloon@planet.nl
De “zorgtanker” als onsamenhangende vloot( Schippers), en zeker het GGZ smaldeel gaat recht op de ijsbergen af. Als kapiteins al van boord springen dan weet je je wel hoe laat het is.
Geneeskunde zonder routekaart in het oorzaak gevolg verhaal is gedoemd tot brokken maken. Met name het loslaten van alle preventiekennis om lichaam en geest gezond en weerbaar op te laten groeien uit de Gezondheidsleer en Opvoedkunde, beide op basis van de “vroegere” basisvakken in de (para-)medische studies, maar zeker het overstappen op de farma-, industry- and moneydriven AngloAmeriaanse geneeskunde heeft onze opgroeiende generaties omgevormd tot een tsunami in zorgvraag en zorgkosten. Rapport VerweyJonkerInstituut 2019 turft (op de juiste manier) 1,3 miljoen 0-25 jarigen met een chronische diagnose. En dan zijn de prodromen voor wat er later in de volwassenheid gaat opspelen, niet meegeteld. De Gezondheidsraad geeft vandaag een Advies uit over het omgaan met enorme bulk aan door elkaar heenlopende psychische en somatische aandoeningen. Er wordt geadviseerd de schepen aan elkaar vast te maken, maar aan de route wijzigen ze niets. Er is een fundamentele reparatie van de Geneeskunde nodig. Met de (ooit weggeknipte) Gezondheidsleer weer tot diep in common sense aangeleerd en ten dienste van het kind gesteld, komt er geen ijsberg meer in het zicht. Nu is, met alleen de Ziekteleer in de hand, de klap onafwendbaar.