Langer dan 16 weken
Wie ggz-hulp nodig heeft, moet binnen veertien weken geholpen worden. In de regio’s Amsterdam, Nijmegen, Apeldoorn/Zutphen en Drenthe duurt het veertien tot zestien weken. In Rotterdam, Groningen, Flevoland en Zuid-Limburg is de wachttijd zelfs langer dan zestien weken. In de acht regio’s moeten zogenoemde versnellers aan de slag gaan. Zij moeten ervoor zorgen dat mensen sneller hulp krijgen en sneller klaar zijn, zodat er plek komt voor anderen.
Complexe behandeling
In juni kwam de Algemene Rekenkamer met een rapport waaruit bleek dat met name bij complexe zorgvragen in de ggz de wachttijd erg lang is. Ruim 11.000 patiënten wacht daar langer dan vier maanden op een behandeling (dus ook langer dan de gestelde treeknormen). Volgens de onderzoekers komt dat onder meer omdat voor zorgaanbieders het loont om minder complexe behandelingen voor te laten gaan. (ANP/Skipr)
Arne van Oranje
Wat een krokodillentranen.
Er is genoeg capaciteit aan behandelaren om de wachttijden naar beneden te brengen, er wordt alleen niet genoeg ingekocht door de zorgverzekeraars.
De wachttijden reductie moet binnen de bestaande budgetten plaatsvinden.
En de wachttijden gaan alleen nog maar langer worden als de plannen voor de vrije artsenkeuze door dit kabinet doorgezet worden.
We kunnen nog tijden doorl*llen over de wachttijden terugbrengen maar als er gewoon niet structureel geld bij komt voor de GGZ, en meer vrijheid voor de behandelaren om zorg te leveren zoals zij dat goed achten en niet de “visie” van de zorgverzekeraars hoe die vinden dat GGZ geleverd moet worden, zal er niks veranderen.