Het gaat vooral om zorg voor jeugd of vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), aldus Omroep Gelderland. De gemeenten vonden het toezicht op de kwaliteit van die vele, vaak kleine, zorgaanbieders moeilijk. Daardoor liepen ze kans te worden geconfronteerd met slechte zorg, fraude en hoge winsten.
Nummertje overheid
Wethouder Roeland van der Zee van Arnhem vertelde aan Omroep Gelderland dat de uitgangspunten van de zorginkoop niet meer voldeden: “Iedereen die zorgaanbieder is en een nummertje van de overheid heeft, kon zich nu bij ons inschrijven”. De afgelopen maanden zijn de contracten beter getoetst en er is nauwkeuriger gekeken of de contracten ook worden nageleefd.
Jeugdbescherming
Probleem zat blijkbaar vooral bij de jeugdbescherming. Daar daalde het aantal zorgaanbieders van 39 naar vier. “In het vorige systeem hebben veel aanbieders zich voor alle producten ingeschreven”, zegt een woordvoerder van Arnhem: “Veel aanbieders voldeden alleen niet aan de criteria om dit product te kunnen leveren. Dit is nu rechtgezet.”
De gemeente laat weten dat de uitdunning een ander voordeel heeft: de overgebleven aanbieders zijn door hun veel geringe aantal makkelijker te controleren.