Wat mij opviel is dat het de afgelopen periode vooral ging over de techniek. Zelf ben ik door zorgorganisaties plat gebeeldbeld met vragen over welke oplossing het beste past. Voor mij staat nog steeds overeind: “Wie start met techniek, eindigt met techniek. Wie start met de patiënt, eindigt met de patiënt.”
Ervaring
Het klinkt natuurlijk prachtig, maar wie heeft er nu echt ervaring met beeldbellen met patiënten. En dan bedoel ik niet tijdens deze crisis maar dagelijkse ervaring gedurende meerdere jaren. Dat zijn er maar heel weinig in Nederland en in de rest van de wereld. Een van de personen is Marley Heilbron. Marley is psycholoog. Voor ons boek: ‘Steeds Beter, Op weg naar digitaal leiderschap’ hebben wij het voorrecht gehad om Marley te mogen interviewen.
Relevantie
Toen ze verhuisde van Nijmegen naar Boston besloot ze zich te gaan toeleggen op online therapie op afstand, ondersteund door beeldbellen, onder andere voor GGZ Noord-Holland-Noord. De afgelopen vijf jaar heeft Marley een vanuit de Verenigde Staten online behandelpraktijk opgebouwd voor zowel kinderen en jeugd als volwassenen. Nu veel zorgprofessionals ineens gedwongen zijn online te gaan werken is haar ervaring echt relevant. Niet alleen nu, tijdens de crisis, maar juist naar de toekomst toe. Immers, de zorg is meer dan Covid-19.
Koudwatervrees
Voor Marley staat vast dat online zorg een geweldige manier is om zorg echt rondom de patiënt te organiseren. Ze ziet in haar praktijk de afgelopen jaren dat het heel goed werkt. Het is weliswaar een klinische indruk, en niet gestoeld op wetenschappelijk onderzoek. Ze geeft aan: Ik denk dat er veel koudwatervrees is onder therapeuten en dat het daardoor nog niet echt tractie krijgt. De beroepsgroep staat traditioneel vrij ver af van het gebruik van technologie – ook in de opleiding – en dat remt innovaties op dit vlak af.
Integrale aanpak
Tegelijkertijd zijn veel patiënten juist verknocht geraakt aan allerlei digitale toepassingen in hun leven en willen zij vaak wel online vormen van therapie aangaan. In mijn visie moeten we binnen de geestelijke gezondheidszorg veel meer toe naar een integrale aanpak waarbij verschillende vormen van therapie – online zelfhulpprogramma’s, videogesprekken, mailcontact, persoonlijk contact -naadloos in elkaar overgaan. Dat is voor de patiënt ook echt beter. Het is wel een vak apart. Je moet het als therapeut onder de knie krijgen.
Hoe nu verder?
Tot zover Marley. De vraag waar Nederland voor staat is: Hoe nu verder? Zoals altijd is er geen eenduidig antwoord. De komende tijd zullen we links- of rechtsom de reguliere zorg weer op gang krijgen. Zo dient de stille crisis te worden gestopt die gaande is voor hen die nu geen zorg ontvangen of bang zijn om deze te krijgen. Zorgorganisaties en zorgprofessionals zullen verder moeten.
Doorgaan zoals we dat nu doen is op termijn geen optie. Wat voor mij vaststaat is: “Beeldbellen (en breder online zorg) is een cruciaal middel om de reguliere zorg weer op te starten in een 1,5 meter economie.”
De 1,5 meter economie zal voor de zorg een enorme uitdaging zijn. De weg van geleidelijkheid zal moeten worden gevolgd. Het zal gaan als een topsporter die terug komt van een blessure. Deze zal niet meteen een topwedstrijd gaan spelen maar veilig via stapjes terugkomen om een nieuwe blessure te voorkomen.
Jan de Boer
Partner WeDoTrust