Onderzoeksbureau De Argumentenfabriek analyseerde, in opdracht van zorgverzekeraar VGZ , dertien jaar ervaring met de Zorgverzekeringswet (Zvw). Met de invoering van de Zvw in 2006 is “vriendschappelijke competitie” in het zorgstelsel geïntroduceerd, onder andere via de centrale rol van zorgverzekeraars. De intentie was om de zorg kwalitatief hoogwaardig, toegankelijk en betaalbaar te houden. Is dat gelukt?
Goede toegang, hoge levensverwachting
De belangrijkste bevindingen van de Argumentenfabriek zijn:
• Nederland kent in vergelijking met andere Europese landen een goede toegang tot zorg, hoge levensverwachting en weinig te voorkomen sterfgevallen;
• Nederland geeft in vergelijking met andere Europese landen relatief weinig geld uit aan curatieve zorg, maar juist relatief veel geld aan de langdurige zorg;
• de groei van de Zvw-uitgaven is afgenomen na de invoering en de uitgavengroei (als percentage van het bbp) direct verklaarbaar is door budget-overhevelingen.
Stimulans voor innovatie
Ab Klink, bestuursvoorzitter a.i. van VGZ, concludeert: “Deze mooie feitelijke en cijfermatige publicatie ondersteunt de conclusie dat, ook al blijft er werk aan de winkel, Nederland een goed functionerend stelsel heeft: een stelsel dat de potentie heeft innovatief te blijven en maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.”
Klink beschouwt de samenwerking tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars als een belangrijke pijler van het stelsel. Klink: “Innoverende aanbieders, de koplopers, en zorgverzekeraars zetten de toon. Het Nederlandse stelsel biedt daarvoor de ruimte.”
VGZ maakt met zorgaanbieders meerjarenafspraken over zinnige zorg. Vooraf afgesproken budgetten bieden zorgaanbieders ruimte om te leren en experimenteren, wat innovatie stimuleert. Deze ruimte voor innovatie motiveert zorgaanbieders om stappen te maken naar zinnige zorg: gepaste, innovatieve zorg voor de patiënt tegen lagere kosten, gebaseerd op vernieuwende ideeën die door henzelf worden aandragen.
Bernhoven en Beatrixziekenhuis
Dat zinnige zorg werkt, blijkt uit onderzoek in ziekenhuis Bernhoven in Uden en het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Beide ziekenhuizen startten in 2015 met omvangrijke veranderprogramma’s, geënt op zinnige zorg. De effecten van deze programma’s in de periode van 2015 tot en met 2017 zijn recent door het Centraal Planbureau (CPB), IQ healthcare en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geëvalueerd. Uit dit onderzoek blijkt dat dergelijke programma’s eraan bijdragen dat de zorg van hoge kwaliteit is en blijft.
Langdurige zorg is relatief duur
In Nederland is de langdurige zorg kwalitatief van hoog niveau en beschikbaar voor iedereen die het nodig heeft. Tegelijkertijd zijn de kosten hiervoor en opzichte van andere Europese landen hoog. Met het oog op de vergrijzing en dus de toename in zorgvraag vindt VGZ het van belang deze transitie te activeren en te versnellen. Het streven naar zinnige zorg staat hierin centraal. Lessen uit de Zvw, zoals een andere vorm van financiering die de innovatie meer stimuleert, kunnen ook in de langdurige zorg vruchten afwerpen.
Arne van Oranje
“Wiens brood men eet, diens woord men spreekt” bij de conclusies in dit onderzoek. En waar is het onderzoek om zelf in te kunnen zien?!
.
Wat mij het meest interesseert is hoe onze zorg zich verhoud met ons omringende landen zoals België, Duitsland, Frankrijk en Scandinavië. Ik hoor namelijk zeer positieve berichten van mensen over zorg daar.
Wat voor mij echt in het oog springt is het bedroevend aantal IC bedden in Nederland tijdens de eerste coronagolf waar Duitsland capaciteit over had om zelfs patiënten uit andere landen te kunnen opvangen zoals uit Nederland, zeer beschamend.
Veel zuidelijker en oostelijke Europese landen hebben gewoon niet zoveel geld als ons om uit te geven aan zorg, wat erg is maar wel de realiteit.
.
Maar de PR afdeling van VGZ heeft zijn target weer gehaald voor dit jaar zullen we maar zeggen.
Koos Dirkse
Hoeveel veren nog in de r… van beleidsvoerders?! De zorg is één van de beste (te danken aan de zorgverleners), het zorgstelsel is één van de duurste ter wereld (met dank aan het beleid)!!!
Hou toch op met dit kiezersbedrog!
Ger Haan
Het geschetste beeld snijdt zeker hout. Het is alleen vreemd dat Ab Klink zo nadrukkelijk als opdrachtgever zijn eigen vlees betaald laat keuren. Hij was toentertijd minister van WVC en nu vanuit VGZ de motor achter de voorliggende experimenten. Hoezo onafhankelijk onderzoek?Argumentenfabriek: met welk argument heb je dit onderzoek gedaan voor deze subjectieve opdrachtgever?
Ger Haan
Het geschetste beeld snijdt zeker hout. Alleen was toentertijd Ab Klink minister van WVC en is hij nu vanuit VGZ de motor achter de voorliggende experimenten. Hoezo onafhankelijk onderzoek?Argumentenfabriek: met welk argument heb je dit onderzoek gedaan voor deze subjectieve opdrachtgever?
Robert Kreis
Het is bijzonder hoe een zorgverzekeraar indirekt zichzelf de hemel in prijst. Dat terwijl juist met deze zorgverzekeraar in den lande de grootste problemen bestaan. Regionale ziekenhuizen lijden onder uitgeknepen tarieven. Op basis van ‘gevoerde gesprekken’ stelt Klink dat 30% van onze zorg zinloos is en nu plotseling behoort Nederland ook nog tot de landen met een al zuinige curatieve zorg. We hebben mede dankzij de verzekeraars een stelsel waarbij zorgpersoneel 40% van de tijd besteed aan bureaucratie. De capaciteit van ons zorgsysteem behoort tot de laagste van Europa. Voor de opvang van Coronapatienten en de de logistieke capaciteit van laboratoria moet uitgeweken worden naar de omringende landen. Ik adviseer de Argumenten Fabriek te schrappen als een betrouwbaar en onafhankelijk adviesbureau.
buskense
Is dat gelukt? wordt schijnbaar retorisch gevraagd. Hier bedriegt de schijn, want je kunt vaststellen dat de zorg in Nederland op grond van dezelfde parameters ook voor de invoer van de zvw al uitstekend presteerde. Het is eerder ondanks dan dankzij, maar vooral dankzij de enorme inzet van alle zorgverleners en zorginstellingen dat onze zorg op een hoog peil is gebleven. Heeft de Argumentenfabriek haar geschiedenisles wel gevolgd?