Fraai pakketje?
Werkelijk alle medewerkers van deze bank hebben de afgelopen coronamaanden thuisgewerkt, zo realiseerde ik me al bladerend. Hoe anders zijn die maanden geweest voor de verpleegkundigen, de artsen, de sociaal werkers, kortom al die mensen in zorg en welzijn die vanwege hun vitale beroep niet eens kónden thuiswerken. Zouden al deze mensen van hun werkgever ook zo’n fraai pakketje krijgen over hoe hún nabije toekomst van werk eruitziet?
Goed communiceren
Hoe en waar we ook werken, corona heeft ieders werk enorm beïnvloed. Zelf ben ik eerlijk gezegd het thuiswerken meer dan zat. De laatste tijd moet ik mijn werkmotivatie uit mijn tenen halen, zozeer mis ik de inspiratie vanuit live ontmoetingen met mensen van vlees en bloed. Tegelijk besef ik hoe moeilijk deze tijd is voor mensen die niet eens thuis kúnnen werken, zoals zovelen in zorg en welzijn.
Veel zorg- en welzijnsmedewerkers zijn de afgelopen tijd juist extra belast, terwijl sommigen ook nog eens extra besmettingsrisico’s liepen vanwege de vele fysieke contacten waarmee hun werk gepaard gaat. Daarom hoop ik dat hun werkgevers goed met hen communiceren over wat zij nodig hebben om vol energie te kunnen werken.
Creatief met werk
Als corona al iets positiefs brengt, dan is dat wel dat momenteel al onze creativiteit wordt aangeboord om onder deze bijzondere omstandigheden het werk toch nog op aangename wijze gedaan te krijgen. Zo vindt onderwijs meer dan ooit buiten plaats, zoals een geschiedenisles waarbij studenten een wandeling langs het slavernijverleden van hun stad maken. Zo ook zouden zorg- en welzijnsmedewerkers die misschien nog amper thuis hebben gewerkt, toch de mogelijkheid moeten krijgen om dat wat ze thuis kunnen doen, ook thuis te mogen doen.
‘Ja maar, zij kunnen toch niet thuiswerken? Er moeten toch zeker handen aan het bed?’, denkt u nu misschien. Juist die vanzelfsprekende gedachte verdient nader onderzoek. Ook veel werk in zorg en welzijn kan – en gebeurt her en der al – vaker thuis dan je in eerste instantie denkt. Zoals digitale spreekuren of administratieve taken. Het probleem is dat het tot nu toe vaak niet werd toegestaan – zo weet ik van een verpleegkundige die de roosters voor de afdeling maakte, dat zij moest smeken om die taak alsjeblieft thuis te mogen doen, omdat ze deze concentratieklus op haar drukke afdeling maar moeilijk gedaan kon krijgen.
Kantelende praktijken
Al deze hele 21e eeuw praten we in Nederland over tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Maar her en der waren er nog altijd weigerachtige managers die iedereen liever door dezelfde mal haalden of het niet vertrouwden als ze hun medewerkers niet de hele dag op de vingers konden kijken. Dankzij corona is de praktijk nu flink aan het kantelen. “Ik heb nog nooit eerder zo veel managers afspraken-op-maat zien maken over ieders persoonlijke combinatie van thuis en op locatie werken”, hoorde ik onlangs een HR-directeur zeggen. Meer dan ooit denken we na over wat iedereen persoonlijk nodig heeft om zijn of haar werk veilig, gezond en met plezier te kunnen doen.
Tips voor nieuwe werkwijzen
Laat ik wat handige tips meegeven die ik in die glossy flyer van die bank las, terwijl ik nog maar een stukje chocola afbrak: dat je elke meeting, of die nu fysiek of digitaal is, het beste begint door te vragen hoe het met iedereen is. Dat je in een korte pauze gemakkelijk een paar rek- en strekoefeningen kunt doen, zoals tien keer rondjes draaien met je nek. Dat het energie geeft om jezelf iets nieuws te leren, zoals brood bakken, yoga-houdingen leren of je eigen mondkapje naaien.
Belangrijkste van al
Maar het belangrijkste van alles is toch wel om als team van collega’s samen uit te vinden wat iedereen in deze moeilijke tijden persoonlijk nodig heeft om lekker te werken. Om in gezamenlijk overleg het werk opnieuw uit te vinden. Daarom, managers in zorg en welzijn, heb ik het volgende driepuntsplan voor jullie:
- Plan een (on- en/of offline) teamsessie met maar 1 agendapunt: samen het betere werk uitvinden.
- Start de sessie met een rondvraag, niet alleen naar hoe het met iedereen gaat, maar ook wat ieders grootste werkblunder in coronatijd was. Uit onderzoek blijkt namelijk dat als je schaamtevolle ervaringen deelt, de gesprekken daarna openhartiger en creatiever zijn.
- Laat iedereen op (digitale) post-its opschrijven wat hij/zij belangrijk vindt om prettig te kunnen werken, wissel dat met elkaar uit en maak er na de sessie werk van!
En ehh… nog even over de chocoladereep. Die had ik snel op. Uit thuiswerkverveling. Weer een corona-onsje erbij.
Aukje Nauta, ambassadeur ‘Beperken uitstroom’ bij Actie Leer Netwerk