Nu staan zorgbestuurders voor de uitdaging om keuzes te maken hoe zij met deze onderwerpen in de toekomst willen omgaan. Want hoe houd je de ingezette versnelling vast, en waar is nog meer versnelling nodig?
Voor het antwoord hierop is een onderzoekscoalitie samengesteld. Samen met PGGM, PFZW, PGGM&CO, VERNET, FWG, en de RvS kijkt IZZ naar de rode draad in ieders individuele onderzoek naar gezond werken in de zorg tijdens de corona-uitbraak. Wat blijkt? Er zijn zeven versnellers die helpen gezond en veilig werken in de zorg structureel te verbeteren. We delen ze hier graag in vogelvlucht. Pas ze vooral toe, nu zaken nog vloeibaar zijn.
1. Bouw een gezond organisatieklimaat
In zorgorganisaties met een gezond organisatieklimaat ervaren de medewerkers veel aandacht en prioriteit van het management en leidinggevende voor de gezondheid, veiligheid en het welzijn van zorgprofessionals.
2. Versterk de mentale fitheid van de zorgprofessional
Hiervoor is het belangrijk om emotionele uitputting te verminderen en de bevlogenheid te behouden. Onder andere door transparante communicatie, voldoende bescherming en prioriteit te geven aan gezond en veilig werken. Bied daarnaast structureel kennis en ondersteuning aan over het omgaan met ingrijpende gebeurtenissen.
3. Versnel samenwerking
Door Covid-19 is de samenwerking over organisatie- en domeingrenzen heen versneld. Blijf hiervoor open staan en verken nieuwe samenwerkingen.
4. Pak het arbeidsmarktpotentieel
De vele initiatieven voor bijscholing of omscholing van zorgprofessionals maken duidelijk dat het mogelijk is om binnen ‘no time’ een groot aantal professionals en burgers te mobiliseren om zorg te verlenen, in de breedste zin van het woord. Benut en behoud dit potentieel.
5. Zet versoepeling en coulance door
Het ontregelen kwam tijdens de corona-uitbraak echt in een versnelling. Blijf kritisch kijken naar nut en noodzaak van regelgeving en certificering.
6. Zet technologische ontwikkelingen door
Afspraken en behandelingen kunnen voor een groot deel wel degelijk digitaal plaatsvinden. Bespreek met elkaar welke technologische ontwikkelingen ervoor zorgen dat er betere zorg wordt geleverd.
7. Vergroot vakmanschap, waardering en zeggenschap
Nu is de kans om de ruimte voor vakmanschap in de organisatie te onderzoeken en waar nodig verder te verstevigen. Organiseer bijvoorbeeld super- en intervisie en praat met elkaar over nomen, fouten maken, vertrouwen en het functioneren van het team. Dit verbetert ook meteen het organisatieklimaat.
Wil je meer weten over de zeven versnellers voor gezond werken in de zorg? Bekijk dan ook de factsheet en whitepaper die we er over schreven.
Niels Lievaart, directeur Marketing, Communicatie en Ledenorganisatie (a.i.) bij PGGM
Anouk ten Arve, programmamanager Gezond Werken in de Zorg bij Stichting IZZ