Gesprekken gaan in de zorg vaak over leven en dood over hoe de toekomst, als die er al is, zal zijn voor de patiënt. Mensen zijn niet hun aandoening, al focussen we daar in de zorg doorgaans wel op.
Beter verhalen vertellen
“Dankzij design kunnen patiënten misschien beter hun verhaal vertellen en artsen kunnen dichter bij dat verhaal kunnen komen te staan”, denkt Floortje Scheepers. “Daarnaast denk ik dat design kan helpen in de manier van werken, hoe we communiceren met elkaar en hoe dat intuïtiever en makkelijker zou kunnen in de dagelijkse praktijk.”
Ze geeft een concreet voorbeeld: de Verhalenbankpsychiatrie. Psychiatrische patiënten doneren daar hun verhaal, deze worden geanalyseerd. Hier vloeide een kunstproject uit voort. “In één beeld werd duidelijk waar de patiënt mee geworsteld had. De patiënt herkende zich er in en en hoe moeilijk het was om haar verhaal uit te leggen aan haar behandelaars.”
Bestaande methoden verbeteren
Ook bestaande behandelmethoden of toepassingen zoals beeldbellen kunnen door middel van goed design worden verbeterd of beter aansluiten op de behoeften van een patiënt. Volgens Gjilke Keuning moet je er als behandelaar niet van tevoren een beeld over vormen: het is belangrijk dat dat vanuit de patiënt te doen. “Je moet met een neutrale blik samen op onderzoek uitgaan. Dat is volgens mij het belangrijkste wat we met ontwerp doen. En als het anders kan, kun je ook snel kijken hóe het anders kan.”
De Dutch Design Week (DDW) is in 2020 een virtueel festival, dat plaatsvindt van 17 t/m 25 oktober 2020. De Embassy of Health presenteert tijdens de Dutch Design Week een online expositie en uitgebreid online programma over de toekomst van de zorg. Skipr is partner van DDW
Lees ook Ontwerpers helpen zorgorganisaties uit hun ‘bubbel’ te stappen