Momenteel hebben 3,6 miljoen mensen de app geïnstalleerd. Het exacte aantal meldingen dat wordt verstuurd, is onbekend. Dat zegt Ron Roozendaal, chief information officer bij VWS en projectleider van CoronaMelder, tegen de NOS. Het gemelde aantal van tienduizend waarschuwingen per dag is dus een schatting.
Kracht van het signaal
Uit testen van het ministerie blijkt dat de app niet altijd de afstand tussen de gebruikers correct inschat. Het systeem baseert zich daarbij op de uitgezonden bluetooth-signalen. De sterkte van dat signaal kan beïnvloed worden doordat de gebruiker bijvoorbeeld de telefoon in de broekzak heeft of juist niet.
70 procent correct
In 70 procent van de gevallen berekent de app de afstand correct. In twintig procent van de geregistreerde gevallen is de daadwerkelijke afstand tussen de 1,5 en drie meter. In één op de tien gevallen was de afstand tussen de gebruikers tussen de drie en de tien meter, maar wordt de waarschuwing wel verstuurd in geval van besmetting. “Maar de kans dat het daadwerkelijk om tien meter gaat, nadert nul”, zegt Roozendaal tegen de NOS.
Advies blijft overeind
Aan een waarschuwing is het advies gekoppeld om in quarantaine te gaan. Het feit dat de app niet altijd de juiste afstand inschat, is voor VWS geen aanleiding om hieraan te tornen. Roozendaal wijst er onder meer op dat het bron- en contactonderzoek ook niet 100 procent nauwkeurig is.
wulf@mede-menszijn.nl
Kort en goed, je hebt alleen wat aan de app als je iemand bent die zich niet aan de regels houdt. Want als je de 1,5 meter een keer niet eerbiedigde is dat normaal gesproken geen kwartier. Met je eigen gezond verstand hoef je dus dan niet in quarantaine, van de app wel?! Met een aantal stappen terug op onze tijdlijn, minder reizen, waarde hechten aan thuis zijn, minder willen, moeten en op drift zijn, komt het allemaal weer goed. afkickverschijnselen zijn nooit fijn.