Wie nog steeds niet gelooft dat corona een groot probleem is voor ons allemaal, zou bij zinnen moeten komen bij het zien van de ziekteverzuimcijfers onder het zorgpersoneel in ons land. Het ziekteverzuim in de sector is al jaren hoog, vooral door de hoge werkdruk in ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en de verpleeg- en thuiszorg.
Verdrietige records
Maar deze zomer worden verdrietige records gebroken. In de lente, tijdens de eerste coronagolf, is extreem veel gevraagd van verplegend personeel en andere zorgmedewerkers. Die tropenmaanden eisen nu hun tol, versterkt door de tweede golf die nu over ons land spoelt.
Zorgen
De hoge uitval onder zorgwerkers is buitengewoon ernstig, voor ons allemaal. Want allemaal kunnen we morgen zorg nodig hebben. Handen tekort aan het bed? Daar willen we dan niet aan denken. Maar het ziekteverzuim is vooral ook ernstig voor de zorgwerkers zélf. Want de toch al te hoge werkdruk neemt alsmaar verder toe wanneer veel collega’s op verpleegafdelingen, intensive care-units en in verzorgingstehuizen uitvallen. Zo ontstaat een zichzelf versterkende trend. Want wie nog aan het werk is en steeds harder moet rennen door personeelsgebrek, loopt ook zelf een grotere kans op een gegeven moment kopje onder te gaan.
Op de korte termijn leidt dat tot schrijnende situaties op de werkvloer. En op de langere termijn zorgt het voor een minder aantrekkelijke sector, waar minder mensen willen werken. Dan wordt de negatieve spiraal nog ernstiger.
Samen zoeken naar oplossingen
We kunnen dit probleem alleen samen oplossen. De politiek kan zorgen voor fatsoenlijke budgetten in de zorg, met bijbehorende aantrekkelijke salarissen. Werkgevers kunnen, samen met werknemers, zorgen voor goede en plezierige werkomstandigheden, waar flexibiliteit altijd twee kanten op gaat. Niet alleen flexibiliteit die handig is voor de werkgever, maar ook flexibiliteit die het voor medewerkers mogelijk maakt privé en werk soepel te combineren.
Helpen met cijfers
Ook wij proberen, samen met onze uitvoeringsorganisatie PGGM, een steentje bij te dragen. Dat doen we onder meer door arbeidsmarkt- en verzuimdata van PGGM-dochter Vernet beschikbaar te stellen aan de zorgsector. Vernet beheert data van zo’n 400 zorginstellingen. Die cijfers kunnen werkgevers helpen bij een betere lange termijn-personeelsplanning. En dat kan weer helpen bij het voorkomen van personeelskrapte.
Zo proberen we op bescheiden schaal bij te dragen aan een gezonde sector. Voor ons allemaal, en vooral voor de mensen die zo goed voor ons zorgen wanneer dat nodig is.
Peter Borgdorff
Directeur PFZW