Gezichtsmaskers bieden slechts matige bescherming tegen een covid-19-infectie. Het kan zelfs niet worden uitgesloten dat ze helemaal geen bescherming bieden, aldus het Rigshospitalet.
Matige bescherming
Het onderzoek vond plaats tussen april en mei, toen de autoriteiten in Denemarken het dragen van een mondkapje nog niet aanraadden. De deelnemers werden verdeeld in twee groepen, waarvan de ene groep buitenshuis wel een mondkapje droeg en de andere niet. De deelnemers hielden zich allemaal aan de afstandsregels.
Van de mensen die buitenshuis een mondkapje droegen, raakte die maand 1,8 procent besmet het virus. Bij de groep zonder mondkapje was dat 2,1 procent. De studie concludeert daarmee dat het dragen van een mondkapje niet leidt tot de verwachte halvering van het risico op besmetting. “De resultaten zouden kunnen wijzen op een meer gematigde mate van bescherming van 15 tot 20 procent.”
Eerder onderzoek
De resultaten sluiten aan bij eerder onderzoek naar de effectiviteit van mondkapjes. Gezondheidsautoriteiten zeggen al langer dat het dragen van een mondkapje slechts beperkte bescherming biedt. Het kan wel het besmettingsrisico voor anderen verminderen als de drager besmet is, maar het effect daarvan is nu niet onderzocht. (ANP)
BroederDaan
Het zou Skipr sieren om toch minstens iets te zeggen over het type mondkapje en over het, al jaren toegepaste, principe van “omgekeerde isolatie.
Frank Conijn
Helemaal eens met Broeder Daan. Als allerlaatste schrijft dit artikel: “Het kan wel het besmettingsrisico voor anderen verminderen als de drager besmet is, maar het effect daarvan is nu niet onderzocht.”
Daar gaat het nu net om bij het dragen van een chirurgisch of gelijkwaardig mondkapje: source control! Alleen bij een FFP2/KN95-masker of beter mag je verwachten dat ook de drager beschermd wordt!
Een slecht onderzoek en een dito artikel, dus.