Het vinden van voldoende personeel om te gaan prikken noemt de organisatie “waarschijnlijk geen probleem”. De GGD zegt bij de voorbereidingen met verschillende scenario’s te werken, afhankelijk van de hoeveelheid vaccins die beschikbaar komt.
In het huidige scenario gaat de GGD ervan uit dat het vaccineren van niet-risicogroepen in augustus start. Tot die tijd denkt de GGD dat vooral de huisartsen aan het werk moeten om risicogroepen in te enten, aldus de gezondheidsdienst tegen de NOS.
Risicogroepen
De GGD zegt rond 4 januari “binnen een paar dagen” klaar te zijn om te starten met het inenten van groepen als blijkt dat de bijna 1 miljoen vaccins die mogelijk beschikbaar komen, niet geschikt zijn voor de risicogroepen. De GGD zou dan al direct aan zet zijn.
Het voorbereiden zit hem bij de GGD nu vooral in het maken van plannen, gesprekken voeren met uitzendbureaus en het voorbereiden van de ict. “Je kan niet alleen maar tenten neerzetten en 10.000 man aannemen. Dat is niet hoe je goed bent voorbereid. Je wilt ook niet honderd dingen voorbereiden waar je niets aan hebt”, zegt de GGD-zegsvrouw tegen de NOS. (ANP)
Hoeveel mensen er nodig zijn voor de massavaccinatie is nog niet bekend, maar vermoedelijk gaat het om duizenden. “Bij een eerdere massa-vaccinatie op meningokokken hebben we 3 miljoen prikken gezet met 7000 mensen op 200 locaties”, aldus de woordvoerster van de koepelorganisatie.