Bart: “Dit betekent dat er in Nederland duizenden patiënten moeten zijn met een ernstige, mogelijk kwaadaardige ziekte, die nog niet ontdekt is. Voor een aanzienlijk deel van deze patiënten bestaat een goede behandeloptie, mits behandeling niet te lang wordt uitgesteld. Verder uitstel betekent dat zij pas bij een specialist komen in een ernstiger stadium van hun ziekte. Dat is ongunstig voor de prognose. Daar maken wij ons grote zorgen over.’’
Laag pitje
Tijdens de eerste coronagolf werd de reguliere zorg bij huisartsen en in de ziekenhuizen op een laag pitje gezet. De bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker werden tijdelijk stopgezet. Dat heeft geleid tot een sterke daling van het aantal diagnoses, blijkt uit de cijfers van pathologen, die zich bezighouden met het stellen van diagnoses op basis van weefselonderzoek.
‘Achterstanden nooit ingehaald’
“We hadden gehoopt dat een inhaalslag zou worden gemaakt. Maar na de eerste golf is een traag herstel opgetreden tot een normaal niveau. Daarna kwam de tweede golf. De achterstanden zijn nooit ingelopen’’, aldus Bart.
Wachtlijsten en extra gezondheidsschade
Hij vreest dat de huidige situatie niet snel verbetert, omdat ziekenhuizen hun handen nog steeds vol hebben aan de zorg voor coronapatiënten. “Naar het zich laat aanzien duurt de tweede golf nog de hele winter. Tegen die tijd zijn de achterstanden zo groot dat het onmogelijk zal zijn om een inhaalslag te maken. Ik ben bang dat patiënten dan te maken krijgen met wachtlijsten en met extra gezondheidsschade’’, zegt Bart.
15 procent minder diagnoses
Sinds het begin van de coronapandemie zijn dit jaar 15 procent minder diagnoses gesteld dan de afgelopen vijf jaar het gemiddelde was, blijkt uit de pathologiecijfers. Het gaat zowel om vormen van kanker als om andere ziekten, zoals chronische ontstekingen van het maag- en darmstelsel. De achterstand is het grootst bij ziekten die worden opgespoord via een bevolkingsonderzoek: bij darmkanker, borstkanker en baarmoederhalskanker ontbreekt meer dan 25 procent van het ‘normale’ aantal diagnoses. Bij kinderen is de achterstand even groot als bij volwassenen, volgens de pathologen.
Bart: “Denk bijvoorbeeld aan coeliakie. Coeliakie, glutenallergie, is een goedaardige maar nare ziekte die bij een late diagnose een groeiachterstand kan veroorzaken.” (ANP)