Het akkoord heeft volgens de initiatiefgroep een maatschappelijke beweging op gang gebracht. Een noodzakelijke beweging die moet voorkomen dat de zorg in de toekomst onbetaalbaar wordt. Om effect te zien moeten preventieprogramma’s vaak jaren lopen, stellen de partijen. Daar is langdurig, dus structureel budget voor nodig, vinden waaronder Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, Jolande Sap, voorzitter van de Federatie voor Gezondheid, en GGD GHOR Nederland directeur Hugo Backx.
Einde kabinetsperiode
Het Nationaal Preventieakkoord werd in 2018 gesloten tussen 70 partijen, en gefinancierd voor de duur van deze kabinetsperiode. In maart loopt die financiering dus af. Vandaar de brief aan de Tweede Kamer, die deze week de begroting van VWS besprak. Preventie zorgt volgens de ondertekenaars van de brief voor weerbare en vitale mensen, voor wie minder zorg achteraf hoeft te worden georganiseerd.
Frank Conijn
“Om effect te zien moeten preventieprogramma’s vaak jaren lopen, stellen de partijen. Daar is langdurig, dus structureel budget voor nodig.”
.
Het eerste is voor de meeste zaken evident (niet voor alle, want bijv. vaccinatie kan heel snel resultaat geven). Het tweede is niet evident. Er zijn al diverse onderzoeken geweest die aantoonden dat de onderzochte preventieprogramma’s niet kosteneffectief waren. Zichzelf niet eens terugbetaalden, laat staan dat ze netto iets opleverden.
.
Wat wel het nodige oplevert is dit: een evenredige korting op de zorgpremies (mv) voor mensen met een gezond voedings- en beweegpatroon. Dat patroon is af te lezen aan biomarkers als de bloedvettenwaardes, de versuikering van het hemoglobine (HbA1C) en waarschijnlijk nog meer indicatoren. Mensen hoeven zich daar niet op te laten testen, het blijft geheel vrijwillig, maar voor de korting moet dat uiteraard wel.
.
Voor meer informatie, zie https://gezondezorg.org/preventiebeleid.