Kinderlongartsen van onder meer het Emma Kinderziekenhuis, het Maastricht UMC en het Willem-Alexander Ziekenhuis in Leiden gaan onderzoek doen naar de langetermijngevolgen van een coronabesmetting voor kinderen. Volgens de specialisten nog weinig bekend over de uitwerking die Covid-19 op kinderen heeft, in tegenstelling tot de kennis over de uitwerking op volwassenen.
Gebrek aan informatie
Van volwassenen die het virus onder de leden hebben gehad, is al langer bekend dat zij nog lang last kunnen hebben van onder meer vermoeidheid, concentratieproblemen en kortademigheid. Over de gevolgen voor kinderen zijn volgens de kinderlongartsen echter weinig gegevens beschikbaar. Ook internationaal is er nog geen onderzoek gedaan.
Door dat gebrek aan informatie is het lastig om duidelijkheid aan ouders van jonge patiënten te geven bij vragen over de consequenties voor hun kind, merken de twee kinderlongartsen van het Amsterdam UMC die het onderzoek leiden. “Waarschijnlijk is het vooruitzicht van de kinderen goed, maar zeker is dat niet”, zegt arts en onderzoeksleider Caroline Brackel.
De kinderstudie borduurt voort op eerder onderzoek, waarbij medische gegevens verzameld werden van kinderen die met het corona in het ziekenhuis terechtkwamen. Voor het vervolgonderzoek wordt kinderen gevraagd zes maanden tot een jaar na hun ziekenhuisopname langs te komen voor onderzoek. Daarbij wordt bijvoorbeeld de longfunctie onderzocht en kijkt een arts of er blijvende klachten zijn. (ANP)