De inhoudelijke beoordeling wordt gemaakt door het geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP. Dit comité van het EMA houdt maandag online een besloten vergadering. Het tijdstip is nog niet bekendgemaakt.
Aanbeveling
Aan de bijeenkomst doen vertegenwoordigers van de medicijnautoriteiten van alle 27 EU-lidstaten mee. Zij beoordelen samen of het vaccin BNT162b2 veilig en werkzaam is. Vervolgens doen ze een aanbeveling aan de Europese Commissie. Namens Nederland neemt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) deel aan de vergadering. Zowel EMA als CBG geeft naar verwachting na afloop een persconferentie. Details daarover volgen nog.
Weinig twijfel
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen liet woensdag weinig twijfels bestaan over de uitkomst die ze verwacht. “Binnen een week zal het eerste vaccin worden goedgekeurd, zodat de inenting onmiddellijk kan beginnen”, zei ze in het Europees Parlement. Als het EMA groen licht geeft, zal de commissie het vaccin binnen twee dagen goedkeuren.
Zorgvuldigheid
De beoordeling van het vaccin begon al in oktober, terwijl het onderzoek onder proefpersonen nog gaande was. Omwille van de snelheid keek het EMA vanaf dat moment kritisch naar alle onderzoeksresultaten uit de eerdere fases van het onderzoek. In vaktermen heet dat een ‘rolling review’. Het EMA benadrukt dat de razendsnelle beoordeling niet afdoet aan de zorgvuldigheid.
Hoge score
Het vaccin van Pfizer en BioNTech wordt al toegediend in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Canada. Het is inmiddels ook goedgekeurd in Bahrein en Singapore. Volgens onderzoeksresultaten die de makers eerder naar buiten brachten, is het vaccin voor 95 procent effectief. Dat is een zeer hoge score, zeker voor een vaccin dat zo ongekend snel is ontwikkeld.
Productie
De productie van het vaccin is al volop gaande. Pfizer verwacht aan het einde van coronajaar 2020 zo’n 50 miljoen doses te maken. Nederland krijgt er daar op zeer korte termijn ruim een half miljoen van. Daarmee gaan de GGD’en allereerst medewerkers van verpleeghuizen vaccineren. Daarna volgen zorgverleners die in de gehandicaptenzorg en thuiszorg werken. Voor een effectieve bescherming zijn twee prikken nodig, met drie weken ertussen.
Voorraad
In het eerste kwartaal van 2021 verwacht Nederland nog eens 1,7 miljoen doses van dit vaccin geleverd te krijgen. In januari komt het EMA naar verwachting ook met een eindoordeel over het vaccin van het Amerikaanse Moderna. Daarvan ontvangt Nederland volgens de laatste informatie zo’n 390.000 doses in het eerste kwartaal. Diverse andere vaccinmakers zijn nog druk bezig met het voltooien en testen van hun coronavaccins. (ANP)