Inkoopbeleid
Zilveren Kruis hanteert vanaf volgend jaar een nieuw inkoopbeleid voor bepaalde vormen van hulpmiddelenzorg, bijvoorbeeld voor diabetes en incontinentie. Nu kunnen verzekerden deze hulpmiddelen bij hun eigen apotheek afnemen. Vanaf 1 januari kan dat bij bepaalde landelijke opererende medische speciaalzaken. De hulpmiddelen kunnen ook nog worden gekocht bij de apotheek, maar dan past de verzekeraar een korting op de vergoeding toe. Verzekerden moeten dan dus een gedeelte van de kosten zelf betalen.
Besparen
De zorgverzekeraar voerde de wijziging onder meer door om kosten te besparen. Het gaat om een bezuiniging van ruim 26 miljoen euro op jaarbasis. Zes verzekerden, 27 apotheken en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering der Pharmacie (KNMP) spanden vervolgens een kort geding aan.
Rechter
De eisers verwachten dat vooral oudere verzekerden negatieve gevolgen zullen ondervinden van het nieuwe beleid, omdat zij bijvoorbeeld een vertrouwensband hebben met hun vaste apotheker. De rechter bepaalde echter dat het terecht is dat Zilveren Kruis de korting op de vergoeding toepast, om zo een aanzienlijke bezuiniging te kunnen doorvoeren. Tot het concern van Zilveren Kruis behoren meerdere zorgverzekeraars, waaronder De Friesland en Interpolis. (ANP)
hmcmanagement
Het zal voor ingewijden geen verrassing zijn dat de rechter deze uitspraak heeft gedaan. Immers, op basis van politieke wensen en overheidsbeleid gefundeerd op eigen onmacht om de zorgsector te knevelen, hebben de zorgverzekeraars sinds 2006 de positie gekregen van ‘verlengde arm van de overheid’. Dat heeft geresulteerd in een soort van onschendbaarheid zolang maar gesneden wordt in de kosten van de gezondheidszorg. Dat in het kader van de snijden minder wordt gelet op het bewaren van een goede balans tussen kwaliteit en kosten (iets wat op langere termijn altijd beter uitpakt) is in het kader van de inherente politieke kortzichtigheid minder relevant. Als het kalf verdronken is, dempt men die ene put. Kalveren en putten genoeg om dit beleid voort te zetten. Sinds een kleine 40 jaar als adviseur voor bedrijfsvoering in de eerstelijnszorg werkzaam zijnde, verwonder ik mij niet meer over deze gang van zaken.