Ook wanneer we de pandemie achter de rug hebben, hopelijk in 2021, blijft de uitdaging om medische burn-outs te verminderen, de gezondheidszorg verder te digitaliseren en de financiële weerbaarheid te versterken. Vooruitkijkend, vestigen de geleerde lessen van 2020 de aandacht op drie hoofdtrends. Deze trends zullen de schaal van de digitale transformatie verder uitbreiden en gaan de komende jaren een belangrijke rol spelen in de zorgverlening.
Bredere en geavanceerdere telehealth-diensten
De gevolgen van COVID-19 hadden een enorme boost van het gebruik van telehealth tot gevolg. De verwachting is dat het gebruik van telehealth-diensten zal blijven stijgen, omdat het simpelweg een bredere en flexibelere toegang tot de gezondheidszorg verleent. Terwijl we dit jaar bouwden aan de acceptatie van het gebruik van telehealth door patiënten, zorgverleners, gezondheidssystemen en zorgverzekeraars, verschuift de focus in 2021 meer naar de digitale patiëntervaring en tevredenheid van de zorgverlener.
Hoe zou een virtuele wachtruimte eruitzien bijvoorbeeld? Hoe interacteren patiënten met verplegers? Hoe delen zij hun medische achtergrond en hoe kunnen artsen naadloos toegang krijgen tot patiëntendossiers, medische aantekeningen maken en de interactie aangaan met patiënten op afstand? Voor een effectieve aanpak van deze vragen zijn geavanceerdere systeemintegraties en het delen van informatie tussen zorgverleners en zorgverzekeraars nodig om de ervaring van zowel patiënten als artsen te verbeteren.
De ‘consumentisering’ van de gezondheidszorg zal drastisch groeien
Het wordt steeds belangrijker dat zorgverleners hun onderscheidende concurrerende ‘merk’ van gezondheidsdiensten duidelijk definiëren en deze op een consumentgerichte manier communiceren. Dat begint al bij de digitale omgeving van hun diensten, die ervoor zorgt dat hun patiënten bij elke persoonlijke of virtuele ontmoeting positieve ervaringen hebben. Deze patiëntervaring moet centraal staan in de communicatie met zorgteams, het plannen van afspraken en het verkrijgen van de benodigde tests en medicijnen. Maar ook bij het bereiken en betrekken van risicopatiënten of andere specifieke patiëntengroepen door de zorgverleners is de patiëntervaring cruciaal.
De ontwikkeling van patiëntgerichte AI-tools speelt daarin een grote rol. Denk bijvoorbeeld aan chatbots en virtuele assistenten die eenvoudige toegang bieden tot de zorginformatie die patiënten nodig hebben op het moment dat ze deze nodig hebben. Deze oplossingen kunnen ook een grote bijdrage leveren aan het verhogen van de betrokkenheid van de patiënt, met name voor de regelmatige preventieve zorg en de noodzakelijke opvolging, om ervoor te zorgen dat niemand ‘tussen wal en schip valt’. Dat betekent ook dat patiënten moeten worden voorgelicht over specifieke gezondheidskwesties, zoals COVID-19, en dat medische informatie effectief kan worden gedeeld tussen verschillende zorgverleners in verschillende soorten zorgomgevingen, ongeacht de aard van de zorg en klachten van de patiënt.
Bij de inzet van patiëntgerichte, digitale oplossingen zijn er twee belangrijke factoren. De eerste factor is het selecteren van juiste oplossingen die passen bij de behoefte van de patiënt en die de toegang en betrokkenheid meetbaar verbeteren, zonder onbedoelde barrières op te werpen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar gebruiksvriendelijkheid, maar ook naar de realiteit van de gezondheidszorg en economische verschillen. Sommige patiënten, vooral degenen die het grootste risico lopen, hebben mogelijk geen betrouwbare of betaalbare toegang tot een computer, smartphone of internetverbinding.
De tweede factor heeft betrekking op de groeiende zorgen van de consument over de privacy en veiligheid van gegevens. Het is belangrijk dat binnen de gezondheidszorg gemakkelijk te begrijpen beleidsplannen en -procedures worden vastgesteld en gecommuniceerd om de gegevens van patiënten te beschermen en de online toegang te beveiligen. Dit omvat noodzakelijkerwijs het gebruik van geavanceerde manieren om patiënten te identificeren en te authentiseren, zoals spraakbiometrie of tweefactorauthenticatie.
Vanuit administratief oogpunt zal financiële weerbaarheid een prioriteit zijn, waarbij de nadruk op het herstel van de inkomsten en passende vergoedingen ligt. Dat vereist een grotere integratie tussen de klinische en administratieve systemen om de informatie-uitwisseling tussen de belanghebbenden, waaronder de zorgverleners, de ziekenhuizen en de betalers, te verbeteren.
Hogere vraag en aanbod van AI-gedreven klinische beslissingsondersteunende oplossingen
De urgente behoefte aan informatie om de diagnose, de behandeling en andere klinische protocollen met betrekking tot COVID-19 vast te kunnen stellen, heeft geresulteerd in een ongekende wereldwijde uitwisseling van medische kennis. We verwachten dat deze trend zich zal uitbreiden naar alle klinische gebieden dankzij de verbeterde toegang tot klinische intelligentie. IT-leveranciers zullen de beschikbaarheid van AI-aangedreven analysetools uitbreiden, waarmee het mogelijk wordt om meer potentiële klinische- en onderzoekswaarden uit de enorme hoeveelheden dagelijks gegenereerde gegevens van de gezondheidszorg te halen. Daarnaast zal er meer gebruik worden gemaakt van oplossingen die workflow-geïntegreerde, realtime AI leveren voor medische ondersteuning in de gezondheidszorg. De verhoogde vraag naar en beschikbaarheid van AI zal een belangrijk element worden in het kunnen leveren van betere zorg en financiële resultaten, het verhogen van de tevredenheid van patiënten en medici, en het verminderen van burn-outs van artsen als gevolg van administratieve werklast.
Deze drie trends blazen nieuw leven in de hernieuwde aandacht voor digitale zorginnovatie. Zoals we zien in de ontwikkelplannen van verschillende zorgsystemen en de investeringen die zorgverleners doen, is innovatie veel meer dan een modewoord – het is de nieuwe manier van werken om de veranderende sector te verbeteren die zij nodig heeft.
Diana Nole
Executive Vice President en General Manager Health Division bij Nuance Communications