Dat staat in een verklaring die FNV Zorg & Welzijn, NU’91, CNV zorg en welzijn, ActiZ, de Nederlandse ggz, NFU, NVZ, VGN en V&VN samen hebben opgesteld. Met de verklaring zetten de betrokken partijen definitief een punt achter het tumult rond de mislukte invoering van de Wet BIG II. Het wetsvoorstel, dat voorzag in groter onderscheid tussen verschillende verpleegkundige beroepsgroepen, stuitte op massaal verzet.
Streep
Met name ervaren, maar niet hoger opgeleide verpleegkundigen voelden zich ernstig tekort gedaan. De kwestie leidde binnen beroepsvereniging V&VN, die zich in eerste instantie achter het voorstel had geschaard, tot een forse bestuurscrisis. Mede op advies van verkenner Rinnooy Kan zette toenmalig minister Bruins in oktober 2019 definitief een streep door het wetsvoorstel.
Uitgangspunten
In de gezamenlijke verklaring geven de betrokken partijen duidelijkheid over de algemene uitgangspunten en voorwaarden voor functieherziening. Zo is afgesproken dat processen rond functiedifferentiatie, taakherschikking en een gedifferentieerde inzet transparant moeten zijn voor medewerkers. Weliswaar zijn werkgevers verantwoordelijk, maar verpleegkundigen dienen ‘adequaat betrokken’ te zijn. Ook moeten ze voldoende directe zeggenschap hebben op team- of afdelingsniveau en indirect op organisatieniveau via VAR, OR of Stafconvent.
Eén beroepsgroep
Uitgangspunt is dat verpleegkundigen ook bij differentiatie één beroepsgroep vormen. Als het gaat om kwaliteit van verpleegkundige zorg zijn verpleegkundigen op basis van hun professionele standaard verantwoordelijk. Bestuurders vertrouwen op, en geven ruimte aan de deskundigheid van de beroepsgroep.
Ontwikkelingskansen
Tot slot heeft iedere verpleegkundige – ongeacht diploma – recht op loopbaan- en ontwikkelingskansen. Bij de toegang tot functies van verschillend werk- en denkniveau wordt daarom naast diploma’s ook gekeken naar competenties, bekwaamheden, ervaring, talenten, wensen, ambities en motivatie.
Zeggenschap
Beroepsvereniging V&VN is content met de verklaring. “In deze verklaring leggen we de zeggenschap waar die hoort: bij de verpleegkundige beroepsgroep”, zegt vicevoorzitter Conny van Velden. “Zij zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van verpleegkundige zorg en zij beslissen over hun beroep. Als een organisatie functiedifferentiatie wil invoeren, kan dit nooit een succes worden zonder intensieve betrokkenheid én goedkeuring van de verpleegkundigen waar het over gaat.”
Resterende punten
Met de verklaring zijn de eerste drie punten van het vijfpuntenplan dat volgde op het stopzetten van BIG II gerealiseerd. De resterende twee punten, te weten de ontwikkeling van een nieuw beroepsprofiel en een betere aansluiting tussen de verschillende opleidingen, worden komend jaar opgepakt.
Peter Koopman
Mooi dat BIG II nu geschiedenis is ( nb poging om twee niveaus in het basisberoep wettelijk te verankeren ). Art. 3 Wet BIG kent één basisBEROEP: “verpleegkundige” dat als (inter-) nationale startkwalificatie geldt voor het werken als zzp/particulier verpleegkundige en voor de vele lokale FUNCTIES in loondienst. Bij “verpleegkundige functies” wordt actuele (her-) inschrijving in het BIG-register verlangd. Bij “peri-verpleegkundige functies” kan men ook als niet ( meer ) praktiserend verpleegkundige zonder deze registratie een functie uitoefenen ( bijvoorbeeld als bestuurder of manager of onderzoeker met een verpleegkundige basis. In deze categorie functies wordt het blijven behoren tot de “verpleegkundige beroepsgroep” door de lokale werkgever wel op prijs gesteld. Ook zijn er veel functies waarbij tot de functie-eisen naast de verpleegkundige basis ook een niet-verpleegkundige basis mogelijk acht, zoals bijvoorbeeld bij peri-geneeskundige functies als operatie-assistent of POH somatiek of POH ggz. Dat laatste is ook het geval bij peri—agogische functies als groepsleider. Bij herregistratie als verpleegkundige wordt ook de praktische ervaring als verpleegkundige beschouwd. In puur verpleegkundige beroeps- of functie-uitoefening is dat vanzelfsprekend voldoende.
Nancy A
Redactie: Het actiecomite deelnemer aan het overleg de verklaring niet ondertekend; waarom is dat en waarom is de reden niet vermeld?
BIG2 gaat gewoon door in ziekenhuizen, maar nu zonder wet en overgangsregeling, heel veel zijn er nu nog slechter af