Te denken valt bijvoorbeeld aan een oudere die ’s nachts uit bed valt en de personenalarmering inschakelt. Of een cliënt die in het weekend problemen krijgt met een katheter, aldus bestuurders van beide zorgaanbieders tegen Groot Rijswijk.
In heel Nederland staat de ongeplande acute zorg onder druk, waardoor ook de druk op huisartsenposten, spoedeisende hulp en ambulancezorg toeneemt. Ook spelen ontwikkelingen als de vergrijzing, het toenemende aantal chronische zieken en het langer zelfstandig thuis wonen hier een rol in.
Creatieve oplossingen
Volgens Ellen Maat, bestuurder bij Florence, sluit de samenwerking goed aan bij het landelijk beleid om de acute keten beter te organiseren. “Onze cliënten worden steeds ouder, blijven langer zelfstandig wonen, maar hebben ook steeds zwaardere zorg nodig. Dan moet je samen naar creatieve oplossingen zoeken.”
Efficiënter proces
Jack Thiadens, bestuurder bij HWW zorg, vult aan dat samenwerking ook voor een efficiënter proces zorgt “De dienstverlening voor acute zorg vraagt veel van onze beide organisaties. Door het gezamenlijk te regelen kan het efficiënter. Daarnaast kunnen we beter inspelen op de behoefte van onze cliënten en de kwaliteit van onze dienstverlening verbeteren.”