Volgens de Stichting Essure Claims hebben ruim 1700 vrouwen zich tot nu toe aangesloten bij de klacht. In totaal zijn ongeveer 30.000 vrouwen in Nederland gesteriliseerd met Essure-implantaten, en ongeveer 3000 van hen zouden het veertje hebben moeten laten weghalen vanwege de schade die het aanrichtte.
Zorgverzekeraars sluiten zich aan
Over de hoogte van de geëiste schadevergoeding doet de stichting geen mededeling. Ook een paar grote zorgverzekeraars sluiten zich aan bij de claim, waaronder CZ en VGZ. Zij hebben de behandelingen vergoed en ook de operaties die de vrouwen daarna moesten ondergaan.
De Essure kwam in 2001 op de markt. Na plaatsing in de eileider moest het daar littekenweefsel veroorzaken, zodat de eileider zou dichtgroeien en eicellen niet meer bevrucht zouden kunnen worden. Die ingreep is onomkeerbaar. In 2013 kwamen de eerste klachten over de ingreep. Essure zou onder meer leiden tot vaginale bloedingen. In 2017 besloot Bayer het middel van de markt te halen.
Tienduizenden gedupeerde vrouwen
Bayer trof afgelopen zomer een grote schikking in de Verenigde Staten om Essure. De Duitse gigant betaalde 1,6 miljard dollar, omgerekend ruim 1,3 miljard euro, aan enkele tienduizenden gedupeerde vrouwen.
Bayer zegt in een reactie op de hoogte te zijn van de brief van de Stichting Essure Claims en open te staan voor communicatie met de stichting. Namens de stichting is op dit moment geen formele juridische procedure aangespannen en er zijn in Nederland ook geen schikkingsonderhandelingen gaande, aldus het bedrijf.
Het concern stelt verder achter de veiligheid en werkzaamheid van Essure te staan, die wordt ondersteund door data uit wetenschappelijke studies. De veiligheid en betrouwbaarheid van Essure is in de afgelopen twintig jaar onderzocht in tien klinische onderzoeken en meer dan zeventig observatiestudies onder ruim 270.000 vrouwen, uitgevoerd door Bayer en onafhankelijke onderzoekers, volgens een verklaring van de farmaceut. (ANP)